Wijziging Postwet 2009

Reactie

Naam geen (Drs L.V.M. Dierick)
Plaats Zeist
Datum 10 april 2019

Vraag1

Het Ministerie van EZK verneemt graag eventuele reacties van marktpartijen op de bijgaande conceptwijziging (of delen daarvan) van de Postwet 2009.

Ik vind dat de post zoals we die nu kennen moet blijven bestaan.
1. Digitale post niet te behappen. Ik ben 65 jaar. Ik krijg zoveel digitale post dat het voor mij ondoenlijk is om belangrijke dingen te onderscheiden van 'rommel'. Ik weet zeker dat ik dingen ga missen - ze niet ga zien. Soms word ik zo bevangen van alle digitale post die er nog in mijn mailbox zit, dat ik maar alles wis, om het weer te kunnen behappen (ja dus ook vele nog-niet-gelezen post). Wat door de brievenbus komt krijgt wel mijn aandacht. Iemand die die moeite heeft gedaan, verdient ook mijn aandacht. Als er een bericht komt dat er 'officiële post' klaar staat waarvoor ik moet inloggen met mijn DigiD schrik ik altijd. En van de schrik - en ook omdat ik mijn wachtwoord dan weer moet zoeken - wacht ik altijd een paar dagen, waarbij ik het regelmatig vergeet om te kijken.
2. Wat met leuke kaartjes, persoonlijke brieven? Dat wil ik gewoon 'in mijn handen' kunnen houden. Het papier, de kleur, alles wat het mooi en persoonlijk maakt ... En ik wil al helemaal niet dat zoiets gescand wordt. Waar is mijn privacy?
3. Mijn oude ouders van 87 (vader) en 85 (moeder - die na een beroerte halfzijdig verlamd is en verzorgd wordt door mijn oude vader) kunnen niet omgaan met de digitale wereld. Mijn moeder kon het wel, mijn vader helemaal niet. Maar ze zijn flink geld afgetroggeld doordat mijn moeder digitaal niet zo alert was (vindt je t vreemd?) waardoor ze zo weinig mogelijk met internet doen. Verplicht zulke oude mensen niet tot verdere digitalisering. Ze hebben het al zwaar genoeg.

Vraag2

Het Ministerie van EZK verneemt graag of dit voorstel in voldoende mate bijdraagt aan het faciliteren van een ontwikkeling naar een brede bezorgmarkt, zoals toegelicht in de Memorie van Toelichting.
Die 'markt' kan me weinig schelen eerlijk gezegd. Er bestaat ook zoiets als welzijn, niet al teveel stress. Teveel stress maakt mensen ziek, overbelast. Hoeveel mensen gaan er extra stress krijgen door dit plan. De 'markt' van de gezondheidszorg vergroot dan wel ja.
Ik wou dat niet alles in dit leven gemeten werd op de schaal van efficiëntie en geld. Maar dat er ook gekeken wordt naar welbevinden. Dat mag ook iets kosten. Anders kost het trouwens weer meer gezondheidszorg, die ook al bovenmatig en overbelast is.