Wijziging Postwet 2009

Reactie

Naam JH Scheffel
Plaats Alphen aan den Rijn
Datum 10 april 2019

Vraag1

Het Ministerie van EZK verneemt graag eventuele reacties van marktpartijen op de bijgaande conceptwijziging (of delen daarvan) van de Postwet 2009.

Als verzender en ontvanger zou ik graag reageren op de plannen voor wetswijziging zoals die nu voorgelegd zijn. Het was al een slecht idee om postbezorging aan een private partij over te laten. Dat is inmiddels wel gebleken. De stappen die al zijn gezet om de postverzorging rendabel te houden, zoals het terugbrengen van de verplichting van het legen van brievenbussen aan de straat naar 5 dagen, alsmede de bezorging van post terug te brengen naar 5 dagen leveren ook niet het gewenste resultaat. Er bestaan nog steeds mensen die geen affiniteit hebben met electronische postverzending (denk aan ouderen en gehandicapten) en ook niet in het bezit zijn van een computer, laat staan dat men weet hoe ermee om te gaan. Scannen van post betekent dat de post dient te worden opengemaakt. Hier komt de privacy in het geding. Bovendien, even praktisch gezien, hoe om te gaan als er sprake is van een verjaardags- of felicitatiekaart met een cadeaubon? Al met al een bijzonder slecht plan. Ook voor de werkgelegenheid heeft dit een enorm negatieve uitwerking.

Ook het idee om in de wijk een centraal punt te vestigen waar de ontvanger zelf zijn/haar poststukken moet ophalen is een bijzonder slecht plan. Hoe worden ontvangers op de hoogte gebracht dat er post is bezorgd? Electronisch informeren is geen optie (zoals eerder aangegeven zijn er nog steeds mensen die geen computer of mobiele telefoon hebben en juist afhankelijk zijn van de 'ouderwetse' postbezorging).

Bovendien zou dit een verschraling van de dienstverlening betekenen. Vertaalt dit zich in lagere posttarieven? Ik verwacht dat dit niet het geval zal zijn.

Vraag2

Het Ministerie van EZK verneemt graag of dit voorstel in voldoende mate bijdraagt aan het faciliteren van een ontwikkeling naar een brede bezorgmarkt, zoals toegelicht in de Memorie van Toelichting.
Geenszins.