Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Venlo
Datum 3 september 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Onze volledige reactie vindt u via bijgevoegd document. Kort gezegd kunnen wij ons vinden in de ambitie om het jeugdstelsel te versterken. De mate waarop kunnen wij ons als regio niet in vinden, omdat deze fors ingrijpt in de beleidsvrijheid voor gemeenten. Zowel de wettelijke maatregelen als de door u gewenste ruimte voor aanvullende maatregelen maakt dat het Rijk op de stoel van gemeenten gaat zitten, in plaats van u te beperkten tot de stelselverantwoordelijkheid. Bijgevoegde reactie is namens de jeugdregio Noord-Limburg, maar wordt onderschreven en gelijk luidend ingediend door de gezamenlijke Limburgse jeugdregio's.

Vraag2

De Jeugdregio zal regionaal te organiseren zorg voor jeugdigen inkopen en bovenregionaal afstemmen. Welke taken zou u nog meer willen neerleggen bij de Jeugdregio? Bijvoorbeeld: betaling voor door de Jeugdregio ingekochte zorg voor jeugdigen (en de daaraan voorafgaande formele controle), contractmanagement, materiële controle, fraudebestrijding, ontvangst van informatie die voor de inkoop of het contractmanagement van belang is.
Wij zijn tegenstander van het bij wet- en regelgeving opleggen van verplichte taken over regionale én bovenregionale samenwerking. Wij onderschrijven de noodzaak tot deze samenwerking, maar zien het als beleidsvrijheid van ons als individuele én gezamenlijke regio's, om zelf te bepalen welke taken passen bij de juiste schaalgrootte. Met het huidige voorstel maakt u het onmogelijk voor de regio('s) om zelfstandig de wijze van formele samenwerking te bepalen.

Vraag3

In een AMvB bakenen we nader af welke zorgvormen regionaal georganiseerd dienen te worden. We willen geen vaststaande lijst, omdat we verwachten dat zorg nog meer naar “zo thuis mogelijk” verandert. Welke criteria zijn bepalend hierbij en hoe zou u die wegen?
Wij zijn tegenstander van het bij wet- en regelgeving opleggen van een verplichte lijst over de schaalgrootte van zorgvormen. Elke regio kent zijn eigen situatie. Wij werken reeds samen op bovenregionale taken zoals jeugdbescherming, crisishulp jeugdigen, jeugdzorgplus en jeugdreclassering. En in toenemende mate in functies zoals specialistische J-GGZ en pleegzorg. Hoe hierin samengewerkt moet worden, hangt echter af van de schaalgrootte waarop de jeugdhulp binnen het huidige (boven)regionale zorglandschap is georganiseerd. Een lijst zal al snel vaststaand en dus niet flexibel genoeg zijn. Nieuwe ontwikkelingen kunnen al snel vragen om een andere ordening per regio. Gemeenten moeten vrijheid hebben om lokaal te organiseren wat kan (dichtbij de jeugdige en diens omgeving), regionaal wat helpend is (vanwege gezamenlijke daadkracht) en bovenregionaal wat nodig is (aansluitend op de huidige organisatie van het zorglandschap) om specialistische functies te waarborgen.

Bijlage