Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Assen
Datum 4 september 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als grote organisatie voor mensen/jongeren/kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperkingen onderschrijven wij het beschrevene als een verbetering op de verscheidene onderwerpen. Ondanks dat beschreven wordt dat e.e.a. ook zal leiden tot een vereenvoudiging en minder administratieve lasten, ontstaat de indruk dat de wijzigingen meer beheersmaatregelen met zich meebrengen. Ook het verzoek om in deze wijziging aandacht te hebben voor de financiering van jeugdhulp binnen het onderwijs middels andere gelden dan Jeugdwet-gelden. Binnen de huidige wetgeving is dit soms complex, bijvoorbeeld er lijkt een BTW-plicht te zijn, wanneer een samenwerkingsverband jeugdhulp inkoopt bij een aanbieder.

Vraag2

De Jeugdregio zal regionaal te organiseren zorg voor jeugdigen inkopen en bovenregionaal afstemmen. Welke taken zou u nog meer willen neerleggen bij de Jeugdregio? Bijvoorbeeld: betaling voor door de Jeugdregio ingekochte zorg voor jeugdigen (en de daaraan voorafgaande formele controle), contractmanagement, materiële controle, fraudebestrijding, ontvangst van informatie die voor de inkoop of het contractmanagement van belang is.
Alle jeugdhulp zoals door onze organisatie geleverd, vraagt ons inziens een regionale inkoop, monitoring en controle. Ook het transformeren dient regionaal aangejaagd en gevolgd te worden, ook daar waar het gaat over het transformeren/doorontwikkelen van de samenwerking tussen jeugdhulpregio's, onderwijs/samenwerkingsverbanden en jeugdhulp.

Vraag3

In een AMvB bakenen we nader af welke zorgvormen regionaal georganiseerd dienen te worden. We willen geen vaststaande lijst, omdat we verwachten dat zorg nog meer naar “zo thuis mogelijk” verandert. Welke criteria zijn bepalend hierbij en hoe zou u die wegen?
Enkelvoudige en kortdurende vragen zouden niet regionaal georganiseerd hoeven worden. Specialistische vragen wel. Daarnaast kan in minder dichtbevolkte gebieden de regiofunctie van sommige zorgvormen groter zijn. Dit zou dan ook regionaal georganiseerd moeten worden.
Graag aandacht voor het werken met omzetplafonds voor specialistische jeugdhulp i.h.k.v. reductie wachtlijsten en administratieve lasten.