Btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen

Reactie

Naam oamkb belastingadvies Utrecht (mr. drs. O. Clous)
Plaats Houten
Datum 5 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Dit btw-nultarief is een praktische manier om administratieve lasten te beperken:
- zonnepaneelhouders hoeven zich niet meer te registreren als btw-ondernemer (formeel: verzoek om OVOB indienen, hoe is hierin voorzien?)
- leveranciers en installateurs behouden recht op vooraftrek (btw-nultarief is immers btw-belast)

Wel verdient de reikwijdte van het beoogde btw-nultarief nadere specificatie/toelichting:
- Vallen uitsluitend zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit onder de regeling? Waarschijnlijk wel. Zonnecollectoren, die zonlicht in warmte omzetten, zullen niet onder de regeling vallen?
- Is het nultarief van toepassing op de gehele zonnepaneleninstallatie, dus bijvoorbeeld inclusief de omvormer? Als op onderdelen van de installatie nog btw in rekening moet worden gebracht, wordt de beoogde administratievelastenbeperking niet bereikt, omdat zonnepaneelhouders zich dan alsnog zullen/kunnen melden voor btw-teruggaaf.
- Onderhoud valt volgens de bewoordingen van de voorgestelde tekst (en de tarievenrichtlijn) niet onder het btw-nultarief. Dit kan ertoe leiden dat zonnepaneelhouders zich voor btw-teruggaaf op het onderhoud, alsnog melden bij de belastingdienst.
- Wat is de invulling van het begrip 'woningen’ toe. Vallen daaronder ook woningen die in gebruik zijn als kantoorpand, woon-werkpanden, de schuur van een agrarisch bedrijf? Moet gedacht worden aan het woningbegrip zoals we dat kennen van het verlaagde btw-tarief voor werkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar?
- Wat wordt bedoeld met ‘onmiddellijke nabijheid’. Moet hier worden gedacht aan het begrip ‘aanhorigheden’ zoals we dat bijvoorbeeld kennen in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet belastingen van rechtsverkeer?
- Moet de factuur te naam zijn gesteld op de woningeigenaar of huurder? Of kan bijvoorbeeld een werkgever zonnepanelen op of nabij de woning van de werknemer aanschaffen met toepassing van het btw-nultarief? Eventuele loonbelastingaspecten daargelaten.