Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Augustinusga
Datum 8 juni 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als zzp’er ervaar ik dat de overheid steeds meer regels en controles oplegt, in plaats van te vertrouwen op mijn eigen motivatie en ondernemerschap. In plaats van mij te stimuleren en ruimte te geven om te groeien, voel ik me vaak beperkt door allerlei verplichtingen en administratieve lasten. Dit haalt niet alleen het plezier uit mijn werk, maar belemmert ook mijn ontwikkeling en zelfstandigheid. Het lijkt alsof de overheid vooral bezig is met controleren en sanctioneren, terwijl juist vertrouwen en vrijheid mij – en veel andere zelfstandigen – krachtiger en creatiever zouden maken. Door deze regeldruk wordt het ondernemerschap ontmoedigd en ontstaat er eerder onzekerheid en terughoudendheid dan groei en innovatie. Dat is zonde, want zelfstandigen kunnen juist veel bijdragen aan een sterk en veerkrachtig Nederland.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
1. Je werkt voor eigen rekening en risico. - Eens
2. Je voert een deugdelijke administratie. - Eens
3. Je gedraagt je in het economisch verkeer als zelfstandig ondernemer. - Eens
4. Je hebt een adequate voorziening getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. - Ik ben het niet eens met het criterium uit de zelfstandigentoets dat stelt dat een zzp’er een “adequate voorziening” moet hebben getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. In de praktijk beschikken veel zelfstandigen over alternatieve inkomstenbronnen, waardoor het treffen van een specifieke voorziening mogelijk niet noodzakelijk is om financiële continuïteit te waarborgen. Bovendien is het begrip “adequaat” onvoldoende gedefinieerd. Het is onduidelijk of bijvoorbeeld een voorziening van slechts één euro al als voldoende wordt beschouwd, of dat andere inkomstenbronnen ook meetellen bij de beoordeling. Ik pleit ervoor om bij de toetsing rekening te houden met de individuele financiële situatie van de zzp’er en alternatieve vormen van inkomenszekerheid expliciet te erkennen.
5. Je hebt een proportionele bijdrage voor een voorziening bij pensionering. - Ik ben het niet eens met het criterium uit de zelfstandigentoets dat vereist dat zzp’ers een proportionele bijdrage leveren aan een voorziening voor hun pensioen. Net als bij de eis voor een adequate voorziening tegen arbeidsongeschiktheid, vind ik dat zelfstandigen hierin zelf de vrijheid moeten hebben om hun eigen keuzes te maken, passend bij hun persoonlijke en financiële situatie. Het is belangrijk dat de overheid hierin een adviserende rol vervult, maar zelfstandigen niet verplicht tot een bepaalde voorziening of bijdrage. Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid zijn essentieel voor ondernemerschap, ook als het gaat om de oudedagsvoorziening.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
1. Er is sprake van vrijheid van organisatie van werk. - Eens
2. Er is sprake van vrijheid van organisatie van werktijd. - Ik ben het niet eens met het criterium uit de werkrelatietoets dat volledige vrijheid van organisatie van werktijd vereist is. In de praktijk komt het regelmatig voor dat zzp'ers, bijvoorbeeld bij het werken in een poule of team, zich (tijdelijk) moeten schikken naar vaste werktijden om de werkzaamheden efficiënt en gezamenlijk uit te voeren. Het is onrealistisch om te verwachten dat een zzp'er altijd volledig vrij is om zelf te bepalen wanneer hij of zij werkt; soms vraagt de aard van het project of de samenwerking om afstemming binnen een vast rooster. Dit doet echter geen afbreuk aan het zelfstandig ondernemerschap, maar is juist een praktische invulling van flexibel werken binnen professionele afspraken.
3. Er is geen sprake van een hiërarchische controle. Je opdrachtgever beoordeelt het eindresultaat, niet elke stap ernaartoe. - Eens
4. De partijen hebben de bedoeling om anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst arbeid te verrichten. - Ik ben het niet eens met het criterium uit de werkrelatietoets dat stelt dat partijen de bedoeling moeten hebben om anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst arbeid te verrichten. Dit criterium is vaag geformuleerd en biedt onvoldoende duidelijkheid voor de praktijk. Ik adviseer om dit criterium te schrappen uit de toets, zodat er meer rechtszekerheid en transparantie ontstaat voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Mijn uitgangspunt is dat het aantal regels voor zzp'ers tot een minimum beperkt dient te blijven. Zzp'ers zouden in beginsel dezelfde mate van vrijheid en flexibiliteit moeten behouden als past bij zelfstandig ondernemerschap. De enige uitzondering hierop betreft de waarborging van veilige arbeidsomstandigheden: zzp'ers moeten even veilig kunnen werken als werknemers in loondienst. Verdere regelgeving dient tot het strikt noodzakelijke te worden beperkt, zodat zelfstandigen optimaal hun beroep kunnen uitoefenen zonder onnodige administratieve of juridische belemmeringen.