Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Besluit huurprijzen woonruimte

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 20 juli 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het ontwerpbesluit ter maximering van het aandeel punten voor de WOZ? in de puntentelling. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten
De maximering van het aandeel punten voor de WOZ is mijns inziens een onverstandig plan wat averechts zal werken in Amsterdam. Ik ben eigenaar van een verhuurbemiddelingsbureau in Amsterdam. Het resultaat van deze maatregel zal het volgende zijn:

- Woningen tot ongeveer 65m2 in Amsterdam zullen voortaan in de sociale sector verhuurd moeten worden. Verhuurders die geïnvesteerd hebben in deze woningen, zullen dan zwaar onder hun kostprijs moeten verhuren. Veel verhuurders zullen dan ook deze woningen massaal verkopen, maar tegen een marktconforme prijs. Deze prijzen zullen vrij hoog zijn voor starters die een woning willen kopen. De vraag is dan ook of zij hun hypotheek kunnen krijgen o.b.v. hun geringe inkomen op een moment dat juist banken nu strengere eisen stellen voor de aanvraag van een hypotheek;
- Doordat veel verhuurders van kleine woningen hun woningen dienen te verkopen, zal het aanbod huurwoningen met een huurprijs tot ongeveer €1500 drastisch krimpen.Dit heeft weer tot gevolg dat bij een gelijkblijvende en hoge vraag (zeker in Amsterdam waar er grote woningnood is) de huurprijzen zullen stijgen. Hierdoor vallen juist woningzoekers met een laag budget overal buiten de boot. Deze zoekers verdienen weer te veel voor een sociale huurwoning, en of moeten zo'n 12 jaar wachten om in Amsterdam een sociale huurwoning te krijgen.
- Aangezien de gemeente van Amsterdam en Amstelveen een erg strikt beleid voert om woningdelen door meer dan 2 personen te ontmoedigen, waren deze kleine, goedkopere woningen juist ideaal voor huurders met een klein budget. Dit wordt hen nu dus afgepakt.

Gezien het bovenstaande ben ik sterk van mening dat deze maatregel i.p.v. ervoor zorgen dat mensen met een klein budget een huurwoning kunnen vinden in een goedkoop segment, juist zal leiden tot het tegenovergestelde, namelijk minder aanbod van goedkope vrije sector huurwoningen zonder wachttijd en daardoor stijgende huurprijzen van het resterende aanbod van vrije sector huurwoningen.

Niet verstandig dus!

Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht