Besluit huurprijzen woonruimte

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 30 juni 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het ontwerpbesluit ter maximering van het aandeel punten voor de WOZ? in de puntentelling. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten
Het lijkt mij een slecht idee. Het zal zeker wel ontwrichtend kunnen werken in de vastgoed en huurmarkt. En wel om de volgende redenen:

1.) Verhuurders zullen hierdoor korte (aflopende) huurcontracten gaan aanbieden, om zo het risico te beperken. Mocht een huurder dan naar de huurcommissie gaan om huurverlaging aan te vragen, dan kan de huurder in ieder geval aan het einde van het 1 of 2 jarige contract het contract beëindigen. (Kortdurende verhuur zonder huurbescherming, sinds 2016 mogelijk)

2.) Er zullen naar alle waarschijnlijkheid in de grotere steden huurwoningen uit het middensegment verdwijnen. Terwijl dit juist de doelgroep is waarvoor huurwoningen lastig te vinden zijn.

3.) Voor verhuurder / vastgoedbeleggers wordt het minder aantrekkelijk om kleine studio en appartementen aan te verhuren aan het middensegment. Immers, alle woningen die pakweg kleiner zijn dan 50 m2 zullen al snel onder de liberalisatiegrens komen. Ondanks de hoge WOZ. Hierdoor zullen dit soort kleinere appartementen en studio's niet rendabel te verhuren zijn. Terwijl veel huurders in de oververhitte woningmarkt juist bereid zijn om toe te leggen op vierkante meters ten behoeve van locatie/bereikbaarheid. De grote steden raken vol. In de grote steden zien we die beweging al langer, we gaan kleiner wonen, efficiënter, met minder middelen. Vaker alleenstaand. Mensen met een drukke baan nemen soms genoegen met een kleine luxe studio in de stad. Maar wie gaat deze straks nog aanbieden als de huurprijs niet meer dan € 600 per maand mag bedragen? De staden raken vol. Kleiner, efficiënter wonen is juist een wenselijke ontwikkeling, ook met het oog op CO2 footprint per woning/bewoner. Stimuleer dit juist in de verhuurwetgeving.