Rnb

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Benschop
Datum 15 mei 2022

Vraag1

Reacties op het ontwerp van deze wijzigingsregeling.
Beste lezer,
de hazenstand in de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard is goed te noemen. wij als WBE leden tellen jaarlijks het aantal hazen (met warmtebeeldkijkers in de nacht) zodat we een goed beeld hebben wat er in onze velden aan hazen rondstruint.
deze populatie is al jaren stabiel, toegegeven dat nadat de vos in deze regio's gesingaleerd werd dit te zien was in de tellingen. niet alleen van de hazen en konijnen maar ook fazanten, kieviten, gruttos en bodembroeders in het algemeen.
Door het vossenbeleid van de WBE en de inspannigen van vele jagers werd de vos een halt toegeroepen. Helaas en te betreuren is dat de vos op dit moment niet bejaagd mag worden.

Ook het grote aantal ganzen in sommige gebieden doet geen goed maar is niet overal (in alle velden) spelbreker.
We begrijpen dat niet alles cijfermatig te verklaren is en dat is wat de rechter vraagt.
Als buitenmens weten wij uit ervaring door van vader op zoon doorgegeven advieze hoe een ecologisch systeem in de hand kan worden gehouden.
Beheer is, zeker in een klein en versnipperd land als Nederland, noodzakelijk. Hierbij moet vooral en voornamelijk gekeken worden naar het aantal predatoren; Vos, wilde en verwilderde katten, de Wolf, Buizerds, Kiekendieven, Haviken, kraaien, eksters, Vlaamse Gaaien, Roeken, Kauwen, Bunzingen, Marterachtigen. Zij kunnen zich tot op dit moment nog volvreten aan eieren, vogels en hun jongen, bodemdieren en hun jongen. Als we niet beheren gaat de Bio-diversiteit met sprongen achteruit.
Ook hazenstand op peil houden is beheren. beheers je niet dan worden ziektes de doodsoorzaak van de hazen.

vanuit mijn jarenlange ervaring weet ik dat het beheer van hazen, mits met beleid uitgevoerd, juist een goede en gezonde invloed op de hazenstand heeft.

Het tellen met Warmtebeeld kamera's geven een feitelijk beeld van de hazenstand en geven de juiste cijfers weer.

Verder lijkt het me beter uw oor te luisteren te leggen bij mensen die al van jongs af aan in het veld te vinden zijn.
Die zich niet door hun gevoel of emoties laten leiden maar rationeel en met respect voor de gehele natuur trachten de biodiversiteit door middel van (soorten)beheer in stand te houden.

Daarom pleit ik in plaats van inperking juist voor uitbreiding van de lijst met bejaagbare soorten en het in stand houden van het beheer van de hazen en konijnen populatie.

Bijlage