Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Rnb

Reactie

Naam Dhr W. Alsemgeest
Plaats Den Haag
Datum 2 juni 2022

Vraag1

Reacties op het ontwerp van deze wijzigingsregeling.
Op uw voornemen om de jacht op het konijn landelijk en op het haas in drie provincies te verbieden zou ik graag onder de aandacht willen brengen. Dat dit ook nog wel eens veel nadelige voor het haas en konijn zou kunnen zijn als bedoelt.
Omdat jagers opgeleid zijn en daar een landelijk erkent diploma voor moeten halen wat aan strenge eisen voldoet, zijn zij professioneel opgeleide vrijwilligers die naast hun kennis van de opleiding ook een schat aan ervaring meenemen die vaak van generatie op generatie wordt overgedragen.
Met deze kennis en ervaring zijn zij de gene die verdomd goed weten wat er bij hun in het veld rondloopt. Omdat zij bij WET verplicht zijn om de wild stand in stand te houden of te verbeteren doen zij er alles aan om dit mogelijk te maken.
Enerzijds door het verbeteren van biotoop en leefgebied en anderzijds door terughoudend te oogsten als de stand dit in hun veld toestaat.
Door een verbod in te stellen zegt u eigenlijk, alle opleiding en ervaring stelt niets voor en laat u blijken geen vertrouwen te hebben in landelijk opgeleide vrijwilligers. Naast het belang wat u weghaalt om nog heel veel geld en uren in het buitengebied te steken ter verbetering van de leefomstandigheden.
Daarnaast is de motivatie waarop dit voornemen om de jacht te sluiten is gebaseerd, zeer discutabel.
Tellingen door vogelaars die hun focus op vogels hebben en de tellingen van haas en konijn als bijtelling hebben opgenomen klinkt nou niet echt betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwt.
De tellingen van WBEs( die notabene wettelijk erkend zijn), die zij verplicht door de wet moeten doen, zijn niet meegenomen in de besluitvorming, hoe vreemd wil je het hebben. Warmtebeeld tellingen geven een veel realistischer beeld van de werkelijke stand en het zal u niet verbazen dat er dan hele andere getallen uitkomen die zouden aantonen dat het jachtverbod niet nodig is
Ook is aangetoond dat jacht geen negatief effect heeft op de instandhouding van de stand. Maar het afnemen van leefgebied en toename van meerdere soorten predatoren een veel grotere factor is.
Hopelijk houd u rekening met het gezonde verstand van jagers en de wettelijke verplichting om een gezonde wildstand op te bouwen zodat zowel het konijn als ook het haas hier van kunnen profiteren, naast alle andere dieren insecten en vogels die profiteren van alle inspanning die jagers, kosteloos voor de staat, leveren
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht