Rnb

Reactie

Naam Dhr. Wim 't Lam
Plaats OUD-BEIJERLAND
Datum 30 mei 2022

Vraag1

Reacties op het ontwerp van deze wijzigingsregeling.
Ongetwijfeld heeft de minister van LNV een lijvig rapport ontvangen waarin staat dat de stand van haas en konijn in Nederland sterk aan het dalen is. Deze gegevens berusten niet op de waarheid, althans voor de gebieden waar ik weet van heb. Reeds een aantal jaren registreer ik de geschoten aantallen dieren in het daarvoor aangewezen systeem voor Zuid-Holland, DORA ineen groot deel van het Westen van de Hoeksche Waard. Met betrekking tot hazen zijn de aantallen simpelweg hoog te noemen en ieder jaar ook nu zien wij bij tellingen weer forse aantallen hazen lopen wat betekent dat er ook dit jaar veel geschoten zou kunnen worden zonder dat het haas als standwild in gevaar komt. Het konijn heeft al jarenlang last van ziektes. Myxomatose, en de laatste jaren het Viraal Hemarrogisch Syndroom hebben de aantallen fors naar beneden gebracht. Dit leidt tot weinig of geen afschot omdat een jager blij is een konijn te zien in een veld en hij of zij de soort wil behouden.
Wat zal gebeuren als de jacht op deze dieren wordt geblokkeerd. Het konijn zal her en der qua aantallen enorm gaan toenemen met forse schade aan dijken, wegen vanwege ondergraving. Een toestemming voor eventueel afschot zal pas komen als schade reeds aanwezig is hetgeen altijd duurder zal uitpakken dan wanneer het konijn wordt beheerd zoals dat nu gebeurt.
Het haas zal in eerste instantie qua aantallen verder toenemen. Omdat het haas echter honkvast is zullen deze solitaire dieren erg dicht op elkaar gaan leven en elkaar verjagen met verkeersslachtoffers tot gevolg. Ook de kans op verspreiding van besmettelijke ziektes wordt een gevaar. Waar veel dieren van een zelfde soort leven gebeurt dit nu eenmaal. Hazen zijn sterke dieren maar eenmaal ziek zijn zij zo weg.
Tot slot voel ik mij als jager als onbekwaam en schietbelust neergezet: alsof ik niet weet hoeveel dieren er in mijn veld rondlopen en dat ik bij lage aantallen gewoon maar door zou schieten. Dat zou toch erg dom zijn want dan is er het jaar daarna niets meer over. Ik ben juist erg bezig met verstandig beheer. Eenmaal per jaar heb ik op mijn veld een jachtdag waarbij alleen dan op hazen wordt gejaagd. De rest van het jaar is het kijkwild en heeft het rust.