Wijzigingsbesluit financiële markten 2013

Reactie

Naam Aelan Finance bv (E van Vught)
Plaats Arnhem
Datum 24 april 2012

Vraag1

Wat vindt u van de voorgenomen wijzigingen in onderliggend Wijzigingsbesluit financiële markten 2013 en van de Regeling eed of belofte financiële sector?
Ik vindt de wijziging niet goed. met name het provisieverbod zal de consument ook hard raken. De keuze via de premie enkele euro´s betalen of via een aparte nota een heel bedrag van honderden euro´s zal menig consument gedwongen doen besluiten dan maar niet meer onafhankelijk advies te kiezen. Hier is de consument dus in het geheel niet bij gebaat. Het raakt verder de kwaliteit en toegankelijkheid van advies via het intermediair. Immers ook zonder gedragseconoom is het te voorspellen dat veel consumenten nu niet meer voor het intermediair kunnen kiezen. Veel tussenpersonen moeten er dus noodgedwongen mee stoppen.
Ook kun je spreken van onrecht jegens het intermediair. Immers via wetgeving is de afgelopen jaren investering in kwaliteitsverbetering en opleiding afgedwongen. Dat blijkt nu dus niet wat op te leveren. Immers enkel intermediairs mogen geen provisie meer ontvangen ( in tegenstelling tot banken en verzekeraars!) maar worden wel geacht aan alle wetgeving, opleiding en kwaliteits eisen te voldoen. Komt nog bij dat ondertussen wordt vermeld dat men gratis adviescentra gaat opzetten vanuit de overheid ! (vanwaar die bijna perverse drang om het intermediair uit de markt te drukken ? aan de affaires als woekerpolis, aandelenlease kan het niet liggen, want de verzekeraars en loondienstorganisaties van verzekeraars krijgen nu ruim baan en die zijn juist begonnen met hun geldfabrieken (spaarselect, aetax, ect) allerlei aandelen lease producten in de markt te zetten)) tot slot blijkt dat vanuit oa de AFM nu ook pensioenfondsen naast accountants de mogelijkheid krijgen financieel/verzekeringstechnisch te adviseren zonder vergunningplicht ! Kortom OF je bent transparant in je intenties en zegt dat je tussenpersonen het werk onmogelijk wilt maken, of je werkt aan kwaliteit en integriteitsbevordering richting tussenpersonen. Intermediairs/tussenpersonen ondervinden ook veel waardering vanuit de consument. Men is niet gebonden aan 1 verzekeraar dus is er ruim keus en hoort de consument het ook eens vanuit onafhankelijke hoek. Die keuze zou de consument ook moeten mogen maken voor wat betreft de beloning/ kosten van het advies !