Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijzigingsbesluit i.v.m. rekentoets vo en mbo

Reactie

Naam J Jimkes
Plaats utrecht
Datum 14 februari 2015

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de rekentoets ER is opgenomen in het conceptbesluit?
Bij een onvoldoende voor de rekentoets krijgt een kandidaat geen diploma. Als men aan een toets een dusdanig gewicht toekent, ligt het voor de hand dat men met een maatregel komt om een kandidaat met ernstige rekenproblemen te ontzien.
De toelatingscriteria om voor de ER toets in aanmerking te komen zijn echter dusdanig arbitrair dat het gemakkelijk tot willekeur kan gaan leiden bij het verlenen van toestemming. Ook kan men juridische procedures op dit punt verwachten.

Vraag2

Wat vindt u van de wijze waarop de gewijzigde uitslagregels zijn opgenomen in het conceptbesluit?
Gelet op de gevolgen zal een kandidaat er alles aan doen om voor de toets een voldoende te halen. Het halen van de toets wordt doel. Daar gaat men voor werken, niet om de rekenvaardigheden op peil te brengen. Als men echter de norm sterk verlaagd, dan zal met name de meerderheid vwo/havo leerlingen zich niet hoeven in te spannen om de toets te halen, van het bijspijkeren van de rekenvaardigheden komt dan helemaal niets terecht.

Vraag3

Wat vindt u van de wijze waarop de extra herkansingsmogelijkheid is opgenomen in het conceptbesluit?
Het aanbieden van 3 herkansingen, zal de kandidaat extra mogelijkheden bieden om een strategie te ontwikkelen om een voldoende voor de toets te halen. Scholen maar vooral commerciële instellingen zullen, na goede analyse van de toets, de kandidaat voorzien van nuttige tips en trucs met als enige doel: het halen van een voldoende voor de toets.

Bijlage

Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht