Wijziging Dagloonbesluit werknemersverzekeringen in het geval van een lager dagloon door ziekte

Reactie

Naam CNV Vakcentrale (mr. drs. T. Koning)
Plaats Utrecht
Datum 19 februari 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Het CNV heeft een aantal opmerkingen over de voorliggende wijziging van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen, en de wijziging van de Tijdelijke regeling tegemoetkoming Dagloonbesluit werknemersverzekeringen. Vooropgesteld moet worden dat het CNV met tevredenheid ziet dat ook voor deze groep werknemers, die in de referteperiode minder dan 104 weken ziek zijn geweest, een reparatie van het Dagloonbesluit wordt gerealiseerd. En dat voor diegenen die om deze reden vanaf 1 juli 2015 een lagere uitkering hebben gekregen, in een tegemoetkoming en eventuele herziening wordt voorzien. Het CNV heeft zich hard gemaakt voor reparatie en tegemoetkoming voor diverse groepen die werden benadeeld door het Dagloonbesluit uit 2015, waaronder deze groep. Echter, in de uitwerking van deze reparatie en tegemoetkoming heeft het CNV twee kanttekeningen:

- In de eerste plaats het feit dat werknemers die voor een tegemoetkoming en eventuele herziening in aanmerking kunnen komen, zelf een melding moeten doen bij het UWV. Deze keuze is om uitvoeringstechnische redenen gemaakt, zo blijkt uit de toelichting. Het CNV maakt zich zorgen dat met deze keuze, een behoorlijke groep gemist gaat worden. Want in hoeverre herkent de uitkeringsgerechtigde dat dit zijn situatie betreft? Dat is nog los van de vraag of het bericht van de mogelijkheid tot een tegemoetkoming en eventuele herziening diegene die het betreft bereikt. Onduidelijk is welke inspanningen het UWV gaat verrichten om de potentiële belanghebbenden te bereiken. En wat er gebeurt als slechts een handvol zich meldt. Het CNV zou graag zien dat alle mogelijke inspanningen worden gedaan en middelen actief worden ingezet om deze groep te bereiken.

- Ten tweede betreurt het CNV dat alleen diegenen die in de referteperiode meer dan 12 weken ziek zijn geweest, voor tegemoetkoming in aanmerking komen. Het CNV is– met de Centrale Raad van Beroep – van mening dat ziekte in de referteperiode per definitie geen dagloonverlagend effect mag hebben. En dat dus bij iedereen bij wie dit na 1 juli 2015 het geval is geweest, een tegemoetkoming op zijn plaats is. Ook 11 weken ziekte kan een behoorlijk verlagend effect hebben gehad. En voor diegene die voor zijn (gehele) inkomen afhankelijk is van een uitkering, telt elke euro. Het CNV pleit dan ook voor een bredere toegang, te weten voor iedereen die vanwege ziekte in de referteperiode na 1 juli 2015 op een lager dagloon is uitgekomen.