Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijziging Regeling beheer verpakkingen ivm statiegeld

Reactie

Naam S. v.d. Brink
Plaats Amsterdam
Datum 8 oktober 2019

Vraag1

Heeft u vragen of opmerkingen? Op alle onderdelen van de regeling en de toelichting kan worden gereageerd.
Het statiegeld moet SUBSTANTIEEL worden verhoogd en liefst hetzelfde worden als de prijs van het product, met een minimum van 1 euro. Alleen DAN gaan consumenten het ECHT voelen op de plek die hun het meest dierbaar is (namelijk hun portemonnee) en worden ze eindelijk iets bewuster van welke schade ze met hun roekeloze gedrag (helpen) aanrichten aan hun gedeelde maatschappij. Statiegeld van niet geretourneerde producten moet de verborgen van kosten van milieuvervuiling helpen financieren, zoals grotere belasting van ons zorgstelsel voor toekomstige generaties.

Fabrikanten zullen proberen om de tekst te verstoppen. Mensen zijn visueel ingesteld. Verplicht daarom niet alleen om het woord "statiegeldfles" tekstueel te vermelden, maar maak er een duidelijk (!) herkenbaar logo of kwaliteitskeurmerk van en verplicht om het duidelijk (en dus aan de VOORzijde van het product) te vermelden.

Voorkom dat producenten de verpakking kunnen aanpassen om onder deze wet uit te komen. Zo kunnen ze in plaats van flessen, zogenaamde (ontbijt) knijpverpakkingen, blikjes of plastic zakken in dozen gebruiken. Verruim wettelijke definitie van "fles" naar "verpakking van drinkbare vloeistof".

Statiegeld kan op elk soort product worden geheven. Noem het daarom geen statiegeldFLES, maar statiegeldPRODUCT. Dit laat stakeholders wennen dat naast flessen ook andere soorten producten onder deze wet kunnen gaan vallen.

Laat ook producten voelen dat dit geen halve maatregel is. Leg bij hun een prikkel om milieubelastende verpakking te voorkomen door hierop drastische belasting te heffen.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht