Wijziging Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs ivm afwijking van artikel 8a Waadi voor werknemers met een beperking

Reactie

Naam MidZuid (drs. MCM E.B.A. Lichtenberg)
Plaats Oosterhout
Datum 30 juli 2019

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Het ministerie van SZW stelt nu voor om de uitzonderingsbepaling in de WAB alleen in te vullen voor de Wsw-ers. Het argument daarvoor is dat de Wsw een eigen cao heeft, dit in tegenstelling tot de mensen uit de doelgroep banenafspraak en beschut werk. Cedris heeft richting SZW gepleit voor het zetten van concrete stappen om ervoor te zorgen dat ook de doelgroep banenafspraak en beschut werk onder de uitzonderingsbepaling valt. Daarmee dreigt vanaf 1 januari 2020 de arbeidsinpassing van deze werkzoekenden veel duurder te worden en dus minder aantrekkelijk voor werkgevers. Zonder AMvB, vallen werkzoekenden die via intermediairs, zoals sociale werkbedrijven of andere re-integratiebureaus, bij reguliere werkgevers worden geplaatst voortaan onder de sector-cao van het bedrijf waar zij worden geplaatst.

Het mag duidelijk zijn dat ik van mening ben dat de gevolgen van de WAB niet ten laste mogen komen van de doelgroep, maar ook dat de (financiële) gevolgen voor een oplossing niet alleen bij de gemeenten zouden behoren te liggen. Ik zou het ministerie en de minister en staatssecretaris willen oproepen om met de VNG en de werknemersorganisaties het gesprek aan te gaan onder welke (financiële) condities het voor de VNG mogelijk is een collectieve arbeidsvoorwaardenregeling overeen te komen waar de nieuwe doelgroep onder de Participatieve onder kan vallen en die daarmee uitgezonderd kan worden van artikel 8a Waadi. Een dergelijke regeling moet de gesignaleerde problemen wegwerken, maar tevens ook voldoende stimulerend kunnen zijn om stappen op de participatieladder richting regulier werk te kunnen blijven maken.