Overheid.nl | Internetconsultatie

De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden

Hoog contrast

Zoeken

Zoek uitgebreid
Terug naar overzicht

wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit

Reactie

Naam
drs. A. J. van Leeuwen
Plaats
Duiven
Datum
29 september 2010

Vraag1

Heeft u opmerkingen bij het wetsvoorstel?
Als u reageert wordt u verzocht uw commentaar helder en beknopt te formuleren en te voorzien van een duidelijke motivering.
Het wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit verlegt een deel van de verantwoordelijkheid voor het bepalen van strafbaarheid van de rechter naar het OM. Gegeven het principe de trias politica een zeer kwalijke zaak; een voorbeeld van een duidelijk legitieme uiting die door het OM als strafbaar betiteld werd is het citaat van een gebruiker van twitter dat journalist Bert Brussen op zijn weblog plaatste (http://www.bbrussen.nl/2010/03/page/6/).

Verder wordt het zonder melding opnemen van gesprekken tussen partijen strafbaar ook als het door een der gesprekspartijen gedaan wordt. Dit houdt in dat consumenten minder eenvoudig in staat zullen zijn hun recht aan te tonen tegen onwillige bedrijven. Bedrijven melden vaak aan het begin van een gesprek met bijvoorbeeld een klachtenlijn dat het gesprek opgenomen kan worden. Klanten hebben deze mogelijkheid op dat moment niet, aangezien deze melding door een geautomatiseerd systeem gedaan wordt. Tegen een medewerker melden dat je het gesprek wenst op te nemen zal vervolgens de klachtprocedure bemoeilijken.

Voorts is het mij volstrekt onduidelijk wat het verbod op het heimelijk opnemen van een gesprek waaraan je deelneemt te maken heeft met computercriminaliteit.

Acties

Delen regeling