Wetsvoorstel maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA

Reactie

Naam The People Company West-Brabant (De heer Jos van Calsteren)
Plaats Ossendrecht
Datum 9 juli 2019

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen van het wetsvoorstel en de toelichting daarop.
Het hele wetsvoorstel zijn alleen maar lapmiddelen voor een systeem dat in de basis gewoon niet klopt. En dit systeem (2 jaar loondoorbetaling aan een zieke werknemer) is het gevolg van een falende overheid, in dit geval met name een volledig falend UWV. Omdat de overheid het zelf niet kan managen moet het bedrijfsleven het maar weer doen. Toverwoord: marktwerking. Wat dus niet werkt als het over gezondheid gaat, zeker niet als er ook nog een verzekering (Ziektewet en WIA in dit geval) een rol speelt.
Als een werknemer wat langer ziek is (zeg 6 weken) dan zou de loondoorbetaling van de werkgever moeten stoppen en zou het UWV het over moeten nemen. 70% van het verzuim is nl. niet werk-gerelateerd dus waarom zou een werkgever daarvoor moeten betalen? Als het UWV constateert dat het verzuim wel werkgerelateerd is zou er een claim bij de werkgever neergelegd moeten worden want die heeft dan per definitie iets niet goed gedaan. Daar kunnen dan de normale beroepsmogelijkheden voor openstaan. Zo blijft er een prikkel voor werkgevers om voor goede arbeidsomstandigheden te zorgen. Een betere prikkel zelfs, want dan voelt de werkgever het echt. Nu moet hij toch betalen, werkgerelateerd of niet. Voor de overige 70% moet het UWV zorgen voor een snelle re-integratie van de werknemer. Arbodiensten en bedrijfsartsen kunnen allemaal overgenomen worden door het UWV, dan is daar capaciteit genoeg. Conform de nieuwe Arbowet houden de UWV-bedrijfsartsen het recht (en de plicht) om regelmatig de bedrijven in hun portfolio te bezoeken en dienen er UWV-arbeidsdeskundigen te zijn die samen met de bedrijfsarts kunnen beoordelen welke re-integratiemogelijkheden er in het eigen bedrijf en in andere bedrijven zijn. Ja, de ZW/WGA-premie zal dan hoger worden, maar de kosten van de arbodienst vallen weg en belangrijker: het risico van 2 jaar loondoorbetaling valt weg.
De grote problemen in het huidige arbeidsrecht (teveel mensen op flexcontracten of als ZZP-er) worden grotendeels veroorzaakt doordat bedrijven het risico van 2 jaar loondoorbetaling (plus re-integratiekosten en het risico op loonsancties door een onberekenbaar UWV en ingewikkelde Poortwachter-regels) gewoon niet willen lopen. Het MKB mag dan de motor van de economie zijn, maar wanneer je als ZPP-er de stap naar personeel wil maken zou je wel gek zijn om personeel vast aan te nemen. Ik heb er winkeliers aan failliet zien gaan. Kijk liever eens naar het Deense model.