Wet gelijke kans op doorstroom vmbo-havo

Reactie

Naam Kees Kleinbloesem
Plaats Ridderkerk
Datum 22 maart 2018

Vraag1

Ziet u, naast wat er in dit wetsvoorstel wordt geregeld, nog mogelijkheden om leerlingen en ouders goed voor te bereiden op een zo soepel mogelijke doorstroom van vmbo tl en gl naar havo?
Ik ben blij dat de minister aangeeft van vmbo-mbo de koninklijke route blijft.
De paar leerlingen waar het doorstromen naar havo goed voor is zouden in de periode na het examen tot de start van de havo natuurlijk enorm goed opgevangen kunnen worden.
Bijvoorbeeld tijdelijk meedraaien in een havo 4 klas.

Vraag2

Kunt u aangeven wat er voor scholen nodig is om de maatregel uit dit wetsvoorstel goed uit te kunnen voeren?
Er is meer geld voor de vmbo scholen nodig. Wat nergens in de stukken staat is het psychologische aspect. Veel ouders gaan hun kinderen pushen om 7 vakken te kiezen voor het examenjaar. Je wilt namelijk niet in de 4e klas erachter komen dat je kind toch de havo wil doen en dan kan het niet omdat er niet voor 7 vakken examen wordt gedaan.
Dit betekent dat meer kinderen meer lessen gaan volgen. En dat kost geld.

Vraag3

Om in aanmerking te komen voor een gelijke kans op doorstroom wordt er op dit moment aan gedacht van de vmbo tl- en gl-leerling te verlangen dat deze met succes eindexamen gaat doen in een extra algemeen vormend vak. Dit moet nog nader worden uitgewerkt in een wijziging van het Inrichtingsbesluit WVO. Waarmee moet in dat traject volgens u rekening worden gehouden?
Zie hierboven, dat kost geld. veel kinderen gaan verplicht een 7e vak moeten kiezen van hun ouders.
Ook zullen vmbo scholen dan daar weer eisen aan stellen, als docent heb je niks aan leerlingen die een 7e vak doen omdat het moet, maar eigenlijk kunnen ze het er niet bij hebben.
Met een beetje pech daalt zelfs het slagingspercentage omdat leerlingen hun aandacht teveel moeten verdelen.