Wet invoering extra geboorteverlof

Reactie

Naam Kwekerij Overgaag (Directeur J.A. Overgaag)
Plaats De Lier
Datum 27 februari 2018

Vraag1

Het doel van deze consultatie is drieledig:
1. Het informeren van de samenleving over het voornemen om de regelingen voor verlof rond de geboorte voor vaders/partners en voor ouders die een kind hebben geadopteerd of als pleegkind hebben opgenomen uit te breiden en over de doelen die het kabinet hiermee wil bereiken;
2. Het informeren van de samenleving over de wijze waarop het verlof zal worden uitgebreid;
3. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.

U kunt reageren op alle onderdelen.
"Deze week heeft SZW het wetsvoorstel WIEG gepresenteerd. WIEG staat voor de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).
(Deze nieuwe wet regelt dat partners niet 2 dagen betaald verlof, maar 5 dagen betaald verlof krijgen bij de geboorte van hun kind. Daarbovenop krijgen partners de mogelijkheid om in het eerste half jaar na de geboorte nog eens 5 weken extra geboorteverlof op te nemen. In die periode van 5 weken hebben partners dan recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. De uitbreiding van het geboorteverlof van 2 naar 5 dagen komt dus voor rekening van de werkgevers; de uitkering van 70% van het loon indien partners extra verlof willen komt voor rekening van de overheid. Werkgevers zijn niet verplicht om de uitkering aan te vullen.)
Dit wetsvoorstel gaat voorbij aan het recente advies van de Sociaal Economische Raad (SER) dat voorstelde om alle verlofregelingen rondom geboorte te bundelen in één regeling en de kosten hiervan neer te leggen bij de overheid en niet bij werkgevers.

Wij onderschrijven de mening van LTO Glaskracht Nederland en LTO Nederland dat het voorstel sympathiek is, maar geen recht doet aan de positie van werkgevers. Het is sympathiek om het kraamverlof/partnerverlof rondom geboorte uit te breiden van 2 naar 5 dagen vanuit een brede maatschappelijke wens en opvatting dat partners meer de gelegenheid moeten krijgen om de zorg voor het kind al in een vroeg stadium op zich te nemen. Wij vinden echter net als LTO Nederland, dat als deze wens zo breed maatschappelijk wordt gedragen, de uitbreiding van het partnerverlof daarom gefinancierd moet worden uit de algemene middelen en niet door de werkgever. Bovendien wordt met dit wetsvoorstel een nieuwe regeling van 5 weken geboorteverlof in het 1e half jaar na de geboorte geïntroduceerd die naast de bestaande regelingen van ouderschapsverlof komt (26 x het aantal uren dienstverband per week). Dit zorgt voor extra organisatorische en planning technische vraagstukken. Er zal vervanging moeten worden geregeld wat extra kosten met zich mee brengt. Bovendien wordt er gedurende de gehele periode pensioen opgebouwd. Wat leidt tot productieverlies.
Wij vinden net als LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland en het SER-advies, dat er geen nieuwe regelingen bij moeten komen, maar dat de bestaande in één integrale verlofregeling worden geïntegreerd. Dit alles leidt er niet toe dat werkgevers met deze regeling worden gestimuleerd mensen in dienst te nemen"