Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong

Reactie

Naam Lokaal FNV Utrecht-Midden (drs. A.T.P. Oosterbaan)
Plaats Utrecht
Datum 18 december 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.

De werkgroep Lokale Invloed van Lokaal FNV Midden-Utrecht maakt zich zorgen over de situatie van mensen met een arbeidsbeperking en kent ook mensen met een Wajong-uitkering.

De nu voorgestelde harmonisatie van de Wajong heeft goede onderdelen, maar er worden ook een aantal goede regelingen afgeschaft. Hierdoor dreigen mensen met een beperking die nu werken er plots in inkomen op achteruit te gaan als zij hun werk verliezen. De staatssecretaris zegt deze mensen een garantieregeling toe (dus een aanvulling tot hun huidige inkomen), maar dat is helemaal geen echte garantie! Want als die mensen hun baan verliezen en niet binnen twee maanden een nieuwe baan hebben, verliezen ze dat garantie-inkomen.

In deze tijden van tijdelijke contracten, voortdurende aanpassing van werk en flexibilisering komt het vaak voor dat mensen niet binnen twee maanden een nieuw arbeidscontract hebben.

Deze angel moet uit de voorstellen, want de angst om je werk te verliezen en/of een inkomensachteruitgang als ze niet subiet een nieuwe baan vinden leidt bij deze groep tot grote onzekerheid.

Wij weten niet of de bedenkers van deze garantieregeling begrijpen hoeveel onzekerheid dat geeft aan iedereen die nu werkt en dacht te kunnen rekenen op het inkomen. En of ze begrijpen hoe moeilijk het is om snel een nieuwe baan te vinden, zeker als je een handicap of beperking hebt!