Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong

Reactie

Naam Lianne Ketelaar
Plaats Nijmegen
Datum 17 december 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Beste Staatssecretaris,
Werken is meer dan geld verdienen. Je werkt niet om het geld, maar geldt maakt wél gelukkig. Zeker als je niet zoveel verdient, zoals heel veel wajongers, waaronder ik.
Zelf werk ik met een urenbeperking, heb ik de bremanregeling en is mijn gezondheid te onstabiel om gegarandeerd te zijn van een stabiel en toekomstbestendig inkomen. Rijk zal ik daarom nooit worden van werken. Het gegeven dat ik door de wetgeving die u stelt minder inkomen zal verdienen, namelijk 20%, en dat er sommige doelgroepers 'gewoon' iets minder gaan verdienen, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Inkomensachteruitgang bij mensen zoals ik, die vanaf de geboorte keihard hebben moeten knokken voor een plek in de samenleving verdienen het niet om gestraft te worden voor arbeidsdeelname in de samenleving. Werken doet me goed, met fijne collega's en een open blik op de samenleving en ontwikkelkansen. De arbeidsmarkt verdient het om te werken met mensen als ik!!
Helaas moet ik áltijd rekening houden met wat ik wel en niet kan. Ik ben beperkt, en hierdoor heb ik een wajong met urenbeperking. Urenbeperking houdt in dat ik nooit duurzaam meer als het aantal uren zou kunnen werken. Mijn collega's kunnen hierover meepraten, zij zien mij vaak vallen en opstaan, letterlijk en figuurlijk. Na een dag werken ben ik moeër dan moe. Ik kan niet meer. Dit ziet u niet, maar mijn omgeving wel. Zij hebben er last van. Als ik moe ben, ben ik prikkelbaar en dit reageer ik af op anderen. Werken zal voor mij en andere wajongers nooit écht lonen. Ik kom in armoedeval, doordat ik toeslagen moet terugbetalen. Het wegvallen van de bremanregeling en het niet rekening houden met medische urenbeperking geeft mij en veel andere wajongers veel stress en zorgen.
In het vormen van wet en regelgeving vraag ik u met klem rekening te houden met de persoonlijke ervaringen van mensen, zij zijn belangrijker dan geld en hebben met termen van harmonisatie, kostenbesparing niets van doen.
Met vriendelijke groet,
L. Ketelaar, oWajong.