Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong

Reactie

Naam J Bartelds
Plaats Alblasserdam
Datum 28 november 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Wat ik totale onzin vind is dat er tien jaar voor nodig is om falend beleid te veranderen. Ik heb me in 2011 bij het UWV gemeld voor een Wajong-uitkering en heb daarbij gezegd dat ik een opleiding wilde gaan doen.
Toen werd er al raar gedaan. In 2012 heb ik me nogmaals bij het UWV gemeld met studieplannen. Ik kreeg het deksel op de neus. In 2018 heb ik een derde poging ondernomen met zeer concrete plannen: de Erasmus Universiteit Rotterdam had me geholpen met het opstellen van een bij mijn beperking passend studieplan. Groot was mijn verbazing toen ik andermaal met een studieblokkade te maken kreeg. Het UWV heeft nooit enige moeite gedaan om mij te activeren. Ik ben altijd zelf met plannen gekomen en kreeg te maken met regelrechte onwil van het UWV. In veel media wordt gesproken over een 'studeerboete'. In werkelijkheid pakt het uit als verplicht doormodderen.

Ik vind een invoeringsdatum van 1 januari 2020 veel te laat. Het is te veel gevraagd om de wetgeving op 1 september 2019 (start van het academisch jaar) in te voeren? De invoering van Wajong-wetgeving in 2010 heeft rampzalig uitgepakt. Met verplicht doormodderen is geen stuiver bespaard. Dit is verkeerde zuinigheid. Het heeft in werkelijkheid nooit als een bezuiniging uitgepakt. Door slecht beleid komen veel mensen noodgedwongen later op de arbeidsmarkt.

Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht