Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong

Reactie

Naam sanne scholte
Plaats Stompetoren
Datum 12 december 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Beste , Wij zijn toegelaten onder de toenmalig geldende voorwaarden en dat gaf ons de zekerheid van een inkomen. In mijn ogen is het niet humaan om die voorwaarden ten nadele te wijzigen.

Ik val onder de oude Wajong (voor 2010). Mijn hypotheek is gebaseerd op mijn huidige inkomen en mijn huis is gebaseerd op de aanpassingen die ik nodig heb om te kunnen functioneren. Met jullie voorstel gaat het gebeuren dat mijn totaal inkomen zodanig achteruit gaat dat ik mijn huis niet meer kan betalen en dus gedwongen zal moeten verkopen.

Ik kan niet huren in de privaat sector want mijn inkomen is niet hoog genoeg en de verhuurders accepteren dat niet (al geprobeerd na scheiding). Ik kan niet huren bij de sociale huur want ik sta niet lang genoeg ingeschreven. De inschrijfduur loopt elk jaar op i.v.m. tekort aan sociale huurwoningen en er wordt niet genoeg bijgebouwd. Ik kan nergens anders terecht.

Ik val onder de Bremanregeling (kunnen doorgroeien naar 120% WML bij hoger geschoold werk). Ik ben gedeeltelijk afgekeurd, urenbeperking ivm allerlei aandoeningen en ziektes tijdens studie opgelopen tussen 2004 en 2006. Heb altijd naast mijn WaJong gewerkt of gestudeerd. Nooit thuis gezeten op twee korte periodes na ontslag (max 3 maanden). Ik kan niet meer uren werken dan ik nu al doe, anders beland ik weer ziek in het ziekenhuis. Nu zijn jullie voornemens mijn inkomen te verlagen en mij dwingen om meer te werken ook al wordt ik daar ziek van of mijn huis te verkopen en dan, waar moet ik dan heen?

Daarbij zijn er nog andere mensen met een WaJong die in de problemen zullen komen. Bijvoorbeeld m.b.t. de voorgezette regeling van de Wajong2010 (na 7 jaar deeltijd krijg je aanvulling tot WML) worden afgeschaft, evenals de uitkeringen die gebaseerd zijn op maatmaninkomen.

Dat kan toch niet dat al die mensen hun minimum inkomen moeten gaan inleveren en met welke gevolgen? * Huis opgeven, mobiliteit verminderen, zorg mijden of minderen, sociaal leven inkrimpen, minder of niet meer meedoen in de maatschappij, alles kost namelijk geld.

Waar moeten we op gaan bezuinigen? Hoe gaan we dit oplossen?

Ik weet niet wat ik moet doen als mijn inkomen verminderd wordt, wat heeft het dan nog voor zin? Waarvoor werk ik dan zoveel ik kan ondanks dat het voor mijn fysieke gezondheid beter is om niet te werken? Waar doe ik het allemaal voor?

M.vr.gr.
Sanne Scholte