Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong

Reactie

Naam AJ Merle
Plaats Millingen
Datum 25 november 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Als het uitganspunt van de nieuwe regeling is dat werken moet lonen, dan is het onbegrijpelijk dat oudwajongers zonder arbeidsvermogen de eerste 20% die ze verdienen in moeten leveren. Die gaan er dus niet op vooruit in de nieuwe regeling maar worden gekort. Het is juist deze groep die met heel veel doorzettingsvermogen en moeite soms nog een uurtje of 2 uurtjes kunnen werken in de week, waar ze dus in de toekomst niets van overhouden. Belachelijk. Ze zijn niet arbeids lui zodat ze gestraft moeten worden als ze niet meer dan 20% verdienen, maar zodanig beperkt dat ze niet meer KUNNEN. Het is wederom een verkapte bezuiniging op de groep die bij invoering van de participatie wet niet gekort kon worden. Dus alsnog.
Als we nu gaan harmoniseren zorg dan dat iedereen die werkt alles tot de hoogte WML mag houden, zodat alle wajongers ondanks hun beperkingen toch nog een wettelijk minimumloon met pensioen op kunnen bouwen, ongeacht de regeling waar ze mee te maken hebben. Hun leven is al genoeg beperkt, ingeperkt en zodanig gekort op ziektekosten, eigen bijdragen, tegemoetkoming ziektekosten dat menig jonge wajonger noodgedwongen thuis blijft wonen omdat zelfstandig gaan wonen te duur is en voor hen niet bij elkaar te sparen valt. Gun die mensen een mogelijkheid iets meer dan 70 of 75% minimum inkomen bij elkaar te kunnen werken.
Verder zie ik weinig mogelijkheden voor duurzame arbeid voor de groep in zijn geheel. En ook de overheid zelf zorgt niet voor plaatsen voor wajongers.

Arbeidsdeskundigen jobcoaches en medewerkers van het UWV liegen er rustig op los of zijn niet goed op de hoogte van wetgeving en regelingen en vertellen maar wat is mij opgevallen. Niet incidenteel, maar met regelmaat. Maar de jobcoaches en arbeidsdeskundige halen hun quota en verdienen er goud geld aan.
Als we daar nu eens mee stoppen, ieder die gaat werken in elk geval de bijverdiensten vrij laten tot wml en geen dwang maar hulp voor degenen die het willen, ook degenen die maar een uurtje willen en kunnen werken moeten daar een beroep op kunnen doen.
Reiskosten voor werk moeten vergoed worden voor alle wajongers, ook in de proeftijd. Evenals verplichte kleding, veiligheidsschoenen en helmen. Het is idioot dat iemand die probeert te werken er de eerste tijd soms dik op achteruit gaat vanwege deze kosten.
Voor de doorsnee mens met Wajong is dit nieuwe voorstel participatiestelsel totaal niet te lezen of te begrijpen. Hoe moeten ze hier dan reageren?