Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong

Reactie

Naam J.J. Timmer
Plaats Garyp
Datum 13 december 2018

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Het volgende wordt gesteld over de consultatie:
- Het doel van het wetsvoorstel is om de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering jonggehandicapten (Wajong) te vereenvoudigen en stroomlijnen waardoor (meer) werken lonend is, mensen die gaan studeren er niet op achteruit gaan en mensen niet langer bang zijn hun uitkering te verliezen als ze gaan werken. -

Dit als uitgangspunt kan ik zeer waarderen en daar sta ik achter. Als ik vervolgens de stukken lees raak ik de draad kwijt.
Over vereenvoudigen en stroomlijnen zal ik mij niet uitlaten. Over de rest van de uitgangspunten kan wel met rede iets gezegd worden.
Op het uitgangspunt dat (meer) werken lonend moet zijn. Feitelijk wordt gesteld dat de inkomsten bij de wajongere beperkt moet worden tot maximaal het minimumloon. Ten opzichte van het huidige beleid betekend dit domweg dat de verdien mogelijkheden voor wajongeren nog verder beperkt worden. Als enige groep in Nederland worden de inkomsten beperkt tot maximaal het minimumloon. Daarmee wordt geen recht gedaan aan het uitgangspunt dat werken lonend moet zijn. Sterker nog de positie van de wajongere wordt ten opzichte van de Nederlander minder.
Over studeren kan eigenlijk ook gesteld worden dat hier steeds minder relevantie aan het ontstaan is. De "oude" en "nieuwe" wajong betreft personen waar vanwege de leeftijd de studie behoefte minder wordt.

Door het beperken van de verdienmogelijkheden zal de vrees en de kans dat de uitkering verloren gaat toenemen. Juist mensen die wel aangewezen moeten blijven op de inkomensvoorziening vanwege de wajong kunnen hierdoor getroffen worden. Daarmee volgen de huidige voorstellen de geformuleerde uitgangspunten niet.
Een consultatie vragen waar de uitgangspunten niet worden gevolgd lijkt mij dan ook duidelijk contra-productief. Zeker is dat de huidige voorstellen niet leiden tot waar de uitgangspunten om vragen. Een soort van "broodje aap" wetgeving dus.