Verzamelbesluit Bouwbesluit 2012

Reactie

Naam nvt (Mw y Ignatius)
Plaats Andijk
Datum 4 februari 2019

Vraag1

Uw reactie wordt gevraagd op het besluit, voor zover voor u relevant, en de nota van toelichting
Geachte mevr. Ollongren,
Wij en alle mensen die momenteel al last hebben van de warmtepomp van de buren, zoals de mensen uit het programma Kassa van mei 2018, zouden graag zien dat ook voor reeds bestaande airco’s en warmtepompen de nieuwe eisen uit het Bouwbesluit 2012 gaan gelden. Wij zijn een half jaar geleden door onze buren ook opgezadeld met een 70dB tellende warmtepomp die nabij de erfafscheiding is geplaatst. De pomp draait ook ’s nachts. In ons stille dorp is dat een dusdanige herrie dat wij er niet van kunnen slapen en gezondheidsklachten krijgen.. Een geluidsonderzoek heeft uitgewezen dat de door de SGH geadviseerde grenswaarde op 5 meter afstand met meer dan 18 dB wordt overschreden. Wegverkeer mag volgen WHO niet meer dan 53 dB produceren, treingeluid 54 dB en vliegtuigen en windmolens 45 dB.
70 dB voor een warmtepomp naast je slaapkamerraam is dan niet normaal.
Mijn verzoek aan u is om de nieuwe geluidseisen ook voor bestaande, reeds geplaatste warmtepompen te laten gelden. Met een verplaatsing en/of een omkasting valt al veel succes te bereiken. Als voorbeeld wil ik toevoegen dat het vroeger veel toegepaste asbest eerdaags ook allemaal verwijderd dient te worden. Voor een warmtepomp die reeds geplaatst is en dusdanige herrie maakt zouden dan door de eigenaar ook maatregelen genomen moeten worden. Niet alleen asbest is slecht voor de gezondheid maar de constante herrie van een warmtepomp ook.
Nog een opmerking: In het rapport van LBP sight betreffende de aanbevelingen voor warmtepompen staat dat er ‘s nachts geen extra bescherming van de buitenruimte nodig is omdat men dan binnen verblijft. Dit lijkt mij niet correct. In de zomer slapen veel mensen met de ramen open.

Met vriendelijke groet,