Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Tijdelijke wet Tweede Kamerverkiezing covid-19

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leusden
Datum 9 november 2020

Vraag1

Heeft u opmerkingen bij dit wetsvoorstel?
Ik plaats kanttekeningen bij het vervroegd stemmen en de beperking van het aanvragen van een vervangende stempas.
Vanwege 40 jaar ervaring als beleidsmedewerker, die belast is met de organisatie van verkiezingen voorspel ik grote ontevredenheid bij de kiezers die de stempas niet kunnen vinden. Enkele jaren geleden werd de mogelijkheid geboden om tot een dag voor de dag van de verkiezing een vervangende stempas aan te vragen. De meeste kiezers zoeken de stempas immers pas tijdens het weekeinde voor de stemming of zelfs pas tijdens de laatste dag ervoor. Snel kon men dan naar het stadhuis voor een vervangende pas. Een enorme vooruitgang qua dienstverlening!

Wanneer de mogelijkheid wordt geboden om op maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag te mogen stemmen, kan op het laatst op vrijdag voor de stemming een vervangende stempas worden aangevraagd. Dit brengt een enorme beperking van het kiesrecht!
Kiezers kunnen dan alleen door de onderhandse volmacht een ander persoon machtigen om de stem uit te brengen, maar niet iedereen heeft een vertrouwde kiezer in de zelfde woonplaats. Ik raad u ten sterkste af om het vroegstemmen in te voeren tijdens de Tweede Kamerverkiezing op woensdag 17 maart 2021.

Het stemmen per brief voor personen die ouder zijn dan 70 jaar is een prima voorstel. Hiermee wordt recht gedaan aan de dienstverlening, het gevoel van veiligheid en het gevoel van gelijkwaardigheid voor ouderen.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht