Lokaal verbod op generieke tijdelijke verhuur

Reactie

Naam Stadsheeren B.V. (Bezwaren afschaffen tijdelijk huurcontract Y.J.G.F. Besouw)
Plaats Utrecht
Datum 5 mei 2023

Vraag1

Denkt u dat een lokaal verbod op generieke tijdelijke verhuur de leefbaarheid in kwetsbare wijken kan verbeteren?
Tijdelijke verhuur is in het leven geroepen om doorstroom te bevorderen en om daarnaast het voor partijen aantrekkelijk te maken om te verhuren. De risico’s van verhuur waren voor velen te groot om zonder deze maatregel te verhuren.

Nu de maatregel een aantal jaren van kracht is, geeft de politiek aan dat deze maatregel onjuist zou zijn. Het zou druk en onzekerheid bij huurders geven, daarnaast zou het een verdien model zijn voor verhuurders. Dit is feitelijk onjuist: de overheid heeft zelf door haar falende beleid en eenzijdig ingrijpen een verstoorde markt gecreëerd waarin partijen elkaar niet meer kunnen vertrouwen. Zoals altijd in de politiek verzint de ene politicus een maatregel, die de volgende politicus weer kan corrigeren en bekritiseren en vervolgens weer met een nieuwe wet zichzelf op de kaart kan zetten.

Deze maatregel is wederom een populistische maatregel, die mooi klinkt voor de keizers maar een tegenovergestelde beweging zal generen: namelijk afname van het aantal huurwoningen.

In onderstaande tekst geven wij de werkelijke oorzaken aan het gevolg.

(zie Bijlage)

Bijlage