Veegwet wonen

Reactie

Naam Stichting Kences, kenniscentrum voor studentenhuisvesting (A. Mourik)
Plaats Utrecht
Datum 22 december 2015

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijzigingen in de Woningwet?
De voorgestelde wijzigingen in de Woningwet zijn volgens Kences een verbetering van de wet, maar er zijn nog enkele punten die aanpassing vereisen wat ons betreft.

Vraag2

Op welke manier zou de Woningwet beter uitvoerbaar gemaakt kunnen worden?
Studentenhuisvesters werken sinds jaar en dag samen met collega corporaties en beleggers en verhuren (en wijzen) namens hen woningen (toe). Deze succesvolle praktijk heeft mede bijgedragen aan het in korte tijd terugdringen van het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland. Deze beide samenwerkingsvormen komen door de Woningwet onder druk te staan.

Samenwerking tussen corporaties

In de huidige wetstekst is het slechts mogelijk dat de ene toegelaten instelling woongelegenheden en aanhorigheden van een andere toegelaten instelling toewijst of verhuurt wanneer beide instellingen een samenwerkingsvennootschap oprichten. Aangezien de huidige praktijk, waarbij dit reeds in samenwerkingsvennootschappen plaatsvindt maar vaker op basis van een beheer- of huurovereenkomst gesloten tussen toegelaten instellingen, niet tot ongewenste risico’s leidt, en aangezien een samenwerkingsvennootschap onnodige administratieve lastendruk met zich meebrengt, wordt met de gewijzigde tekst mogelijk gemaakt dat toegelaten instellingen de huidige praktijk voortzetten.

Samenwerkingsvennootschappen zijn geschikt voor samenwerking tussen meer toegelaten instellingen, beheer- en huurovereenkomsten voor samenwerking tussen twee toegelaten instellingen. Met deze wijziging kunnen toegelaten instellingen maatwerk toepassen bij hun samenwerking

Samenwerking tussen corporaties en (institutionele) beleggers

Studentenhuisvesters werken succesvol samen met (institutionele) beleggers en zouden die samenwerking graag voortzetten ten behoeve van de toevoeging van betaalbare studentenhuisvesting. Het is volstrekt helder dat dit op een wijze moet gebeuren die rechtdoet aan de geest van de wet, waarbij risico’s beperkt zijn. Inmiddels is dit punt ook onderstreept door de motie Ronnes/Koolmees die onlangs is aangenomen in de Tweede Kamer.

N.B. Kences is uiteraard zeer bereid om op beide aangedragen punten nadere voorstellen te doen en toelichting te verstrekken.

Vraag3

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijzigingen in de Huisvestingswet, Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en Wet op de huurtoeslag?
Kences kan zich vinden in de aanpassingen.