Consultatie regeling theoretisch solvabiliteitscriterium Wft

consultatie theoretisch solvabiliteitscriterium

Consultatie gegevens

Publicatiedatum 18-10-2013
Einddatum consultatie 21-11-2013
Status Gesloten
Type consultatie Ministeriële regeling
Organisatie Ministerie van Financiën
Onderwerpen Financieel toezicht

Publicatie reacties

Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.

Doel van de regeling

Voor grote en middelgrote levensverzekeraars wordt in 2014 het verzekeringstoezicht geïntensiveerd door invoering van een nieuwe, risicogewogen solvabiliteitstoets (het TSC) die een goede indicatie zal geven of de solvabiliteitspositie binnen 12 maanden te kort gaat schieten. Deze TSC zal een belangrijke inidicator zijn voor de levensverzekeraar of hij een verklaring van geen bezwaar benodigd heeft alvorens hij dividend mag uitkeren. De AMvB die de TSC introduceert, is reeds in de zomer opgesteld en geconsulteerd en zal eind dit jaar worden gepubliceerd in het Staatsblad. Ter consultatie wordt nu voorgelegd de bijbehorende ministeriële regeling. In deze ministeriële regeling is uitgewerkt hoe de levensverzekeraar het theoretisch solvabiliteitscriterium uitrekent. Daarbij spelen zowel de te hanteren principes bij de berekening, de van toepassing zijnde scenarioanalyses als de wijze waarop deze scenarioanalyses tot één theoretisch solvabiliteitscriterium worden gevoegd via aggregatie van de uikomsten van de scenarioanalyses (schalingsfactor) een rol.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Grote en middelgrote verzekeraars

Verwachte effecten van de regeling

Door de berekening van het theoretisch solvabiliteitscriterium ontstaat meer inzicht of de levensverzekeraar in het komende jaar kan blijven voldoen aan de solvabiliteitseisen onder de Wft. Waar nodig kan de Nederlandsche Bank aan een levensverzekeraar toestemming onthouden om dividend uit te keren.

Doel van de consultatie

Met behulp van de opmerkingen die het ministerie op de ontwerpregelgeving ontvangt, kan de kwaliteit van de ontwerpregelgeving worden verhoogd.

Op welke onderdelen van de regeling wordt een reactie gevraagd

U kunt op alle onderdelen van de regeling reageren. Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de opgenomen berekeningen.