Transparantie maatschappelijke organisaties

Reactie

Naam Hervormde Gemeente 's-Graveland (M.J. Flink)
Plaats 's-Graveland
Datum 19 januari 2019

Vraag1

Welke objectieve, niet-discriminatoire criteria kunnen worden gebruikt om categorieën van maatschappelijke organisaties vrij te stellen van de verplichting om een donatieoverzicht openbaar te maken?
Deze wet zal een grote drempel opwerpen voor particulieren om grote giften te geven aan kerken en andere maatschappelijke organisaties. Dergelijke giften gebeuren vaak rond grote projecten, zoals restauratie of nieuwbouw. Bij kerken komen zulke giften vaak van dichtbij (vermogende gemeenteleden / plaatsgenoten), zodat gevers wensen anoniem te blijven. Deze wet schiet volkomen aan zijn doel voorbij. De wet acht ik bovendien strijdig met het recht op privacy van de gever.
Er is sprake van het openbaar maken van een gift vanaf € 15.000,-, maar bij een periodieke gift die minimaal 5 jaar moet lopen, spreken we al over € 3.000.-!!! per jaar. Om maar niet te spreken over de periodieke giften zonder looptijd. Hoe gaat men die ‘waarderen’? En als dit wetsvoorstel er door komt, wanneer komt het moment dat de overheid de limiet zal gaan verlagen? Want dat gebeuren gaat is bijna zeker!!

Wat zijn objectieve, niet-discriminatoire criteria? Alle ANBI-organisaties vrijstellen van een dergelijke verplichting; alleen verplichting tot melding bij giften vanuit het buitenland: maar dan niet openbaar, maar bijvoorbeeld bij de belastingdienst.

Vraag2

Welke objectieve, niet-discriminatoire criteria kunnen worden gebruikt om categorieën van stichtingen vrij te stellen van de verplichting om de balans en staat van baten en lasten openbaar te maken?
Als het blijft zoals het nu is, dan is dit onderdeel van de wet geen probleem.