Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam BAT (Ing J.J.M. Haug)
Plaats Utrecht
Datum 31 oktober 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Het geleidelijk verwezenlijken van toegankelijkheid mag alleen betrekking hebben op bestaande gebouwen en de bestaande inrichting van de openbare ruimte. Alle nieuwe ontwerpen zouden toegankelijk moeten zijn. De vraag is alleen wat met het begrip 'Toegankelijk' bedoeld wordt. Er zijn vele soorten beperkingen en elke beperking behoeft andere en soms tegenstrijdige voorzieningen. Het is bijvoorbeeld goed dat hulphonden in alle ruimten moeten worden toegestaan, maar voor mensen met bepaalde vormen van Astma & COPD zijn deze ruimten daardoor niet toegankelijk. Het huidige Bouwbesluit stelt nauwelijks eisen op het gebied van toegankelijkheid en is ontoereikend om de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen te bewaken. Van 2012 mogen er bijvoorbeeld voor de toegankelijke toegangsdeur van nieuwe woningen trappen worden aangebracht. De toegankelijke toegangsdeur wordt daardoor onbereikbaar voor rollator- en rolstoelgebruikers (zie ook https://youtu.be/4S4VYBM9v3Q). Het gaat dus niet zo zeer om de toegankelijkheid van onderdelen van de gebouwde omgeving, het gaat om de bruikbaarheid van ruimten. Eigenlijk zou iedere opdrachtgever vooraf moeten formuleren wat de functie van elke ruimte is en wat het bruikbaarheidsniveau moet zijn. Zo verwacht je dat je bij een nieuwe concertzaal zelfstandig binnen kan komen en zelfstandig gebruik kan maken van de concertzaal. Waarbij je vanaf je zitplaats een goed zicht hebt en de uitvoering goed kan horen. Ook verwacht je dat je zelfstandig de foyer en het toilet kan gebruiken.
Je verwacht niet dat je eerst kenbaar moet maken bij het personeel dat je naar de wc moet en dan onder begeleiding naar de aangepaste wc wordt gebracht. Zo kan per ruimte ook het gebruik voor lange mensen, kleine mensen, mensen met een auditieve beperking en mensen met een visuele beperking worden verwoord. Wees niet bang dat het heel uitgebreid wordt, dat valt reuze mee omdat het realistisch moet blijven.
Deze gebruikswensen zouden ook voor verbouwingen moeten worden geformuleerd. Natuurlijk zijn de mogelijkheden beperkt, maar als je vooraf op de hoogte bent van de wensen, bestaat de kans dat het misschien automatisch mee kan worden genomen..
Sowieso stelt zo'n overzicht iedere opdrachtgever in staat om achteraf de keuzes te verantwoorden.