Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam MADmelange (Drs. J. Mulder)
Plaats Niebert
Datum 30 oktober 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?

De regelgeving is veel te vrijblijvend opgesteld. De zinsfragmenten "op weinig ingrijpende wijze en zonder of met weinig kosten" en "tenzij dat voor hem een onevenredige belasting vormt" leveren met name bedrijven twee grote excuses om geen aanpassingen te hoeven maken.

Benodigde maatregelen zijn zelden bijna gratis, een automatische deuropener of een duurzame helling zijn bijvoorbeeld niet goedkoop, en dit levert daarmee een uitweg voor de ondernemer om geen actie te hoeven ondernemen.

Een gehandicapte heeft meestal meer ruimte nodig vanwege hulpmiddelengebruik. Ruimte is veelal schaars en is hard nodig voor reclame en bedrijfsvoering. Het aanbrengen van een aanpassing levert daarmee al snel een commercieel onevenredige belasting op
en dus een reden om de aanpassing niet te hoeven aanbrengen.

Ik ben zowel ondernemer als gehandicapte en zie als ondernemer zeer veel mogelijkheden om redenen op te voeren om geen aanpassingen te hoeven maken. Als ligrolstoelgebruiker verwacht ik echter dat deze regelgeving vrijwel geen enkel effect zal hebben op zaken als openbaar vervoer en winkelgebieden en dat Nederland achteraan zal blijven lopen bij de toegankelijkheid voor gehandicapten.

Ik ben echter wel optimistisch en innovatief genoeg om mee te willen denken, zie Jacobs.space/liggend.