Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam Ir. R. Veenbaas
Plaats Den Haag
Datum 30 oktober 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Het komt mij voor dat er heel erg met lange tanden gegeten wordt... Het moet, dus geleidelijk zal het wel gebeuren. Er spreekt geen enkele wil uit om het binnen een redelijke termijn gewoon goed geregeld te hebben. Zeker voor nieuwe gebouwen!
Dat terwijl er sinds 1973 normen zijn voor bijvoorbeeld toegankelijk bouwen, compleet met maatvoering, die goed gebruikt kan worden om de toegankelijkheid te beoordelen. Waarom moet er door mensen met een handicap telkens weer gevochten worden voor iets wat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn. Waarom steeds het eromheen draaien en schrijven met meel in de mond.
Ik heb mij bij TNO lange tijd bezig gehouden met toegankelijkheid en dit voelt als een dolksteek in de rug, was het allemaal voor niets? Waarom kan het in de VS prima al sinds 1990 en is hier de toegankelijkheid uit het bouwbesluit verdwenen?
Het idee dat de vrije markt een en ander wel zal oplossen is een idee fixe. Een markt heeft minimum regels nodig om te kunnen functioneren, zoals de regels voor het ITS. Als er ook maar één burger niet kan studeren of werken (participeren) door de lakse houding zoals verwoord in deze AMvB, dan is de ratificatie een wassen neus gebleken....

Vraag2

xx
Op zijn minst zou het volgende amendement, zoals verwoord door Jan Troost in zijn weblog, ingevoerd moeten worden:

Voorstel: Amendement Toegankelijk voor iedereen!

Alle gebouwen en openbaar vervoer die na de ratificatie 2016 gebouwd/ontwikkeld worden dienen te voldoen aan de ITS criteria. Dit is duidelijk, simpel en dan weten architecten, opdrachtgevers en aannemers waar ze zich aan te houden hebben. Zo heeft het College van de Rechten van de mens en de rechter ook meteen heldere criteria om te toetsen of er aan het VN Verdrag is voldaan.