Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam WheelChair Mafia (F.J.F. Sanders)
Plaats Woerden
Datum 30 oktober 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
De opdracht tot algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen is te vaag gesteld. Door de jaren heen zijn er Nederland uitstekende richtlijnen ontwikkeld die binnen de architectuur als 'algemeen bekend' zouden moeten zijn en die kunnen zorgen voor een ITS toekenning. Al jaren had men rekening kunnen houden met deze zaken. Door nu weer geen richtlijnen aan te geven en kei harde deadlines vast te stellen in de uitvoering wordt het gewenste resultaat weer niet bereikt!

Het voorstel zal er waarschijnlijk ook niet toe leiden dat toegankelijkheid de norm wordt. Er staat nauwelijks gedefinieerd wat toegankelijkheid is! Deze regeling zal dan ook nog steeds betekenen dat mindervaliden moeten vragen om mee te mogen doen. Het voorstel is veel te vaag.

Bedrijven, vooral de kleinere, moeten naar redelijkheid investeren. Wat is redelijk? Wat is klein? Welke middelen zijn er om die bedrijven (instellingen, voorzieningen) te ondersteunen en te stimuleren? Wie gaat dat doen? Hoe? Moet elke gemeente zelf weer het wiel uitvinden met als gevolg enorme vertraging en verscheidenheid in toegankelijkheid in Nederland?

Wat mij betreft terug naar de tekentafel, want bij een participatiemaatschappij hoort een toegankelijke maatschappij waar iedereen zich vrij kan bewegen en bovendien gebruik kan maken van diensten en producten.

Vraag2

xx
Wat is dit voor een vraag? xx

Deze gehele internetconsulatie is niet opgesteld met het oog op toegankelijkheid voor iedereen. Heel veel mensen zullen er weinig van begrijpen en zullen dan ook zeer waarschijnlijk niet de moeite nemen om het gehele document te lezen laat staan dat ze er op gaan reageren.
Daarmee wordt nu precies de groep mensen buiten gesloten waar het om gaat....

Als gehandicapte strijd ik al jaren tegen ontoegankelijkheid middels verschillende sociaal-media kanalen. Dagelijks bereiken mij toegezonden voorbeelden van volgers m.b.t. ontoegankelijkheid in Nederland. Ook bereiken mij veel goede voorbeelden van toegankelijkheid. Dit zijn dan vaak afkomstig uit het buitenland waar toegankelijkheid vaak beter geregeld is dan in het rijke Nederland. We mogen wel stellen dat Nederland op het gebied van toegankelijkheid een derde wereldland is.