Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam Bart Blewanus
Plaats Tilburg
Datum 6 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Beste,

Na het lezen van het concept besluit toegankelijkheid wil ik graag reageren. Het concept doet geen recht aan het VN-verdrag waarin gelijkheid een recht is van alle mensen.

Het lange uitstellen van ratificatie door Nederland heeft tot gevolg gehad dat ontoegankelijkheid de norm geworden is. Het idee alleen al dat een bedrijf zich nu kan onderscheiden met een keurmerk door toegankelijk(-er) te zijn getuigt van onmacht of onwil van de wetgever. Alsof gelijkheid geen recht van de mens is, maar een pluim op de hoed van een ondernemer. Opvallend is ook dat het keurmerk waarna verwezen wordt in de tekst slechts bedoeld is voor ondernemers van horeca, hotel, detailhandel en bioscopen. Dus instellingen, openbare gebouwen, kantoren etc etc. worden niet of minder gemotiveerd en zijn daardoor minder meetbaar in hun vooruitgang.

Ook het idee dat bedrijven en instellingen toegankelijker moeten worden naarmate er meer mensen met een beperking in de buurt wonen is onrechtvaardig. Wie gaat dat toetsen? Tegen welke maatstaven? Bij welke rechter? Waar in Nederland moet een mens gaan wonen om méér gelijk te zijn?

Invulling van een VN verdrag op gemeentelijk niveau betekent dat er daadwerkelijke en meetbare verschillen gaan ontstaan. Daarbij moet opgemerkt worden dat verhuizen naar een 'betere' gemeente voor gehandicapten een bovengemiddelde of onmogelijke opgave is vanwege gespecialiseerde aanpassingen van de woning (al dan niet gefinancierd uit een gemeentelijke Wmo pot).

Een gemeentelijk platform inclusie is een papieren tijger en heeft daardoor een zeer wisselende invloed op lokaal beleid. Hierdoor kan de minister onvoldoende monitoren zoals bedoeld in art.4. Een landelijk en zwaarder platform kan de minister informeren en zitting nemen in het jaarlijks bestuurlijk overleg genoemd in art.5.1. Dit zorgt voor de gewenste homogeniteit in de uitvoering van het VN-verdrag.

Ten slotte: door de opmaak waarin letters door elkaar lopen ís de tekst zelf ontoegankelijk en zijn delen slecht leesbaar voor mensen met een visuele of dyslectische beperking.

Met vriendelijke groet,
Bart Blewanus