Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Kohdent Mondzorg (R.H. Kohsiek)
Plaats Bunschoten-Spakenburg
Datum 3 oktober 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Neen, het is een verbloeming van een ander probleem in de mondzorg. Momenteel kan aan de tandheelkundige consumptie met moeite worden voldaan door de werkers in de mondzorg. Op sommige plekken in Nederland heeft men nu namelijk al geen tandarts of mondhygiënist meer in de nabijheid, een verschraling van zorg en heel vervelend als je kiespijn hebt of een stuk van je voortand afbreekt en je afhankelijk bent van de regiotaxi.
We weten al decennia dat de tandheelkundige consumptie niet zal afnemen, dus zal je wat moeten doen aan het aantal handen aan de stoel: assistenten, mondhygiënisten maar zeker ook tandartsen. Met de huidige aanwas van jonge en aanstaande uitstroom van oudere tandartsen krijgen we veel te weinig fulltime werkende regisseurs in de mondzorg. Als mondhygiënisten de "klusjes" van de tandartsen moeten overnemen, zal iemand hun werk weer moeten overnemen en als die er niet zijn zal de patiënt tenslotte de dupe worden.