Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Tandartspraktijk Goedendorp (Tandarts Th.A. Goedendorp)
Plaats Maarssen
Datum 2 oktober 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Naar mijn mening is dat zeer de vraag. Er is een groot risico op overbehandeling en toename van de kosten.
Juist nu er steeds meer bewijs komt dat cariës ook in het dentine kan stoppen komt er extra aandacht voor curatie en minder voor preventie. Problemen:
- bevoegdheid tot het indiceren en maken van X-opnamen in een apart dossier. Dit zal leiden tot het maken van meer opnamen, en andere interpretatie die snel tot meer curatie kan leiden.Stralingsbelasting en kosten zullen stijgen. Juist nu ( ook in de richtlijn radiologie ) gepoogd wordt stralingsbelasting zo klein mogelijk te maken en te houden. Iedere niet gemaakte ( indien niet noodzakelijk ) röntgenopname is de hoogste vorm van stralingsreductie.
- Extra dossier (vorming) waarbij niet vanuit hetzelfde zorgplan ( juist nu dit een goede voedingsbodem in de THK vindt ) de patiënt en zijn gebit wordt beoordeeld en behandeld. Dit kan gemakkelijk tot verschillende interpretatie leiden. Bij verwijzing voor parodontologie naar de mondhygiëniste vindt nu altijd prima rapportage plaats. Bij zelfstandig bezoek van een patiënt is de rapportage regelmatig zeer mager en zijn 2 dossiers dus niet optimaal gevuld.
- De bevoegdheid tot curatie beperkt zicht tot kleine nieuwe initiële caviteiten. Juist nu steeds meer gemonitord kan worden om de cariësprogressie te vervolgen en terughoudendheid in het starten van curatie de norm wort, brengt dit zeker het gevaar mee dat er sneller dan noodzakelijk curatief wordt ingegrepen. Kostenverhogend en schadelijk voor de gezondheid.
- Er is nog parodontaal en preventief zo veel winst te behalen. Hier kunnen ( vrijgevestigd ) mondhygiënistes zo veel betekenen. Ook bij NRCT ( Niet restauratieve Caviteitsbehandeling ) en projecten als Kies voor Gaaf.
- Het is dan ook misschien interessant voor de Mondhygiënist(e) maar de vraag is of de patiënt en de ( mond) gezondheid daar beter van wordt.
- Ook de mondhygiëniste zal moeten investeren in extra personeel en extra instrumentarium.
-Als niet vanuit een breed tandheelkundig team met tandarts wordt gewerkt zijn zowel de opvang van spoedgevallen en complicaties, als een optimale beoordeling van de mondgezondheid in al zijn facetten en de relatie met de algemene gezondheid, medicatie etc. niet optimaal gewaarborgd.
Het grootste risico van niet één centraal dossier en zorgplan blijft voor mij het risico van overbehandeling met alle kosten. Met dit soort aspecten moet je niet zo maar zo breed experimenteren.