Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Oisterwijkkliniek Tandheelkunde (Drs. P. Thoolen)
Plaats Oisterwijk
Datum 7 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Absoluut niet. We hebben dat gezien bij de tandprothetici en de gebitsprothese op implantaten. Het heeft geleid tot kosten verhoging in de techniek en materiaalkosten bij deze behandelingsmodaliteit en vaak zonder juiste indicatie periodiek vervangen van meso en superstructuren. Nu de tandarts als regisseur in het zorgproces daar weer langzaam grip op krijgt, zie je bewegingen van beide kant inzake samenwerking.

Juist dit bevordert de kwaliteit van de mondzorg en zal de kosten beheersen. Nu bij de zelfstandig mondhygienisten de poortwachtersfunctie komt te liggen en bijv. zelfstandig foto's gemaakt gaan worden zal dat tot inefficiëntie van zorg en verhoging van kosten leiden. Afgezien nog van het feit dat de diagnostiek ( parodontologisch, endodontisch of anderszins) mbt deze foto's zou moeten worden voorbehouden aan de tandarts. Moet de mondhygieniste nu dan de indicaties voor de ( her) behandelingen van endo's, de parodontaal regeneratieve of resectieve operaties gaan stellen...Ik houd mijn hart vast en zou dit een erg dwaze maatregel vinden.

Ik pleit voor samenwerking in teams waarbij de mondhygieniste onderdeel is van het mondzorg team , liefst onder een dak even als de tandprotheticus.

Het losmaken van preventieve en curatieve cq restauratieve tandheelkunde is een enorm kunstfout in denken en ontsproten uit het brein van mensen die nog nooit een tandheelkundige praktijk van binnen lijken te hebben gezien.

Peter Thoolen

Oisterwijk