Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam tandarts w.j. vochteloo
Plaats oosterwolde
Datum 30 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
neen, de uitvoering van de voorbehouden handelingen is binnen de huidige regelgeving binnen een groepspraktijk al prima geregeld. Welk probleem wordt met deze maatregel feitelijk opgelost? Ik voorzie straks problemen bij de vrijgevestigde MH . Behandeling van primaire caries kan gepaard gaan met napijn en endostarts. Gebeurt meestal savonds of in het weekend. Wie gaat deze pijnklachten dan oplossen? Ik vind sowieso dat een behandelaar geen behandelingen zou mogen doen waarvan hij niet zelf de complicaties kan en mag behandelen. Verder vraag ik mij af hoe een vrijgevestigde mondhygieniste, die bijna nooit ook een assistente in dienst heeft, in haar uppie kwalitatief goede restauratieve tandheelkunde kan leveren. Dat kan gewoon niet. En hoe denkt zij aan de verscherpte WIP-richtlijnen te kunnen voldoen. Verder is mij niet duidelijk of de MH tijdens het 5 jarige experiment ook al daadwerkelijk onder het medisch tuchtrecht gaat vallen. Verder voorzie ik dat voor veel patienten de drempel naar de MH lager zal zijn dan bij de ta. Met alleen primaire caries behandeling heb je als behandelaar maar een beperkt arsenaal te bieden en zal het heel vaak nodig zijn dat er toch alsnog een tandarts voor behandelingen vereist is. Dat gaat geheid dubbel werk opleveren met nog meer druk op dossiervorming en overdracht van pat gegevens terwijl daar ook nog steeds geen veilig vehikel voor beschikbaar is. Als er meerdere kapiteins op 1 schip zijn, is het wachten op afschuiven van verantwoordelijkheden bij klachten. De enige reden die ik kan bedenken waarom de minister deze maatregel, wenst door te drukken is dat als op enig moment meer dan 50% vd primaire caries door MH behandeld wordt, het tarief omlaag kan. Verder is in de hele gezondheidszorg de tendens: samenwerken, onder 1 dak gaan, Hoed, Toed etc en wat doet onze minister: stoken in de mondzorg tussen tandartsen en mondhygiënisten. Er is niet eens aan de tandartsen gevraagd wat zij ervan vinden terwijl ik voorzie dat we als tandartsen een toenemende druk op onze avond en weekenddienstregeling zullen krijgen. Samengevat: ik herhaal nogmaals: welk probleem wordt met deze maatregel feitelijk opgelost?
En als de maatregel dan toch doorgang moet hebben, sluit dan de vrijgevestigde MH uit van deze taakherschikking. Dus het zou dan alleen gelden voor MH werkzaam binnen een tandartsgroepspraktijk.