Wetsvoorstel implementatie Telecomcode

Reactie

Naam Dhr. Tjeerd Sloot
Plaats Leusden
Datum 6 augustus 2019

Vraag1

Artikel 113, derde lid van de Telecomcode verplicht lidstaten erop toe te zien dat eindgebruikers bij de beëindiging van hun contact de mogelijkheid hebben om de digitale televisie-apparatuur (set-top box) via een kosteloze en gemakkelijke procedure terug te geven, tenzij de aanbieder aantoont dat de digitale televisie-apparatuur volledig interoperabel is met de digitale televisiediensten van andere aanbieders, onder wie ook de aanbieder naar wie de eindgebruiker is overgestapt.

Vraag aan aanbieders:
De vraag is hoe dit in de praktijk is geregeld. Wordt dergelijke apparatuur (set-top box) door de eindgebruiker gekocht of gehuurd? Hoe is vervolgens de teruggave van deze apparatuur geregeld en zijn hieraan kosten verbonden?
Ik dacht dat het over 5G ging, maar daar wordt weer wat anders van gemaakt. Het lijkt alsof het nu alleen over de digitale TV gaat.
Wanneer de aanbieder verplicht is om de 4G en 3G apparatuur terug te nemen dan hoop ik echt dat ze daartoe overgaan.
Ik heb nog wat apparatuur staan van Ziggo, ik heb momenteel geen televisie. Hoe gaat het in dat geval? Wordt mijn in te leveren apparatuur gewoon vergeten?

Dan nu over de kern: Graag nodig ik de overheid uit om mij als consument te beschermen tegen de straling die gepaard gaat met de invoering van dit nieuwe netwerk. U hebt geen onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's die hiermee gemoeid gaan, en u hebt kennelijk geen kennis genomen van de reeds beschikbare onderzoeken naar de voorgangers 3G en 4G. Ook van 5G zijn er al onderzoeken voorhanden op basis waarvan er in Frankrijk en België al actief is gereageerd. Waarom doet de Nederlandse overheid dat niet?
- De Telecomcode voorziet in een hoog beschermingsniveau voor eindgebruikers. Aanbieders worden verplicht tot onder meer het verstrekken van meer informatie voorafgaand aan het afsluiten van een contract en het verstrekken van een beknopte en leesbare samenvatting van het contract.
Dit gaat alleen over een economisch risico, en niet over een gezondheidsrisico.

Ik houd de Nederlandse overheid aansprakelijk voor de effecten van de implementatie van dit nieuwe netwerk op de gezondheid van de mens, maar ook op de gezondheid van de leefomgeving van de mens, bijvoorbeeld de gezondheid van dieren, planten en insecten.
Ik ben er heel gelukkig mee dat deze aansprakelijkheidsstelling wordt vastgelegd, waarvan akte!