Wetsvoorstel implementatie Telecomcode

Reactie

Naam Mevr L.F Tange
Plaats Amersfoort
Datum 4 september 2019

Vraag1

Artikel 113, derde lid van de Telecomcode verplicht lidstaten erop toe te zien dat eindgebruikers bij de beëindiging van hun contact de mogelijkheid hebben om de digitale televisie-apparatuur (set-top box) via een kosteloze en gemakkelijke procedure terug te geven, tenzij de aanbieder aantoont dat de digitale televisie-apparatuur volledig interoperabel is met de digitale televisiediensten van andere aanbieders, onder wie ook de aanbieder naar wie de eindgebruiker is overgestapt.

Vraag aan aanbieders:
De vraag is hoe dit in de praktijk is geregeld. Wordt dergelijke apparatuur (set-top box) door de eindgebruiker gekocht of gehuurd? Hoe is vervolgens de teruggave van deze apparatuur geregeld en zijn hieraan kosten verbonden?
Bij deze wil ik reageren op het wetsvoorstel implementatie Telecom van 16 juli 2019. De beoogde doelstelling van dit wetsvoorstel is de elektronische communicatie te verbeteren en aan te passen aan de huidige behoefte. De uitrol van een dicht 5G netwerk met een groot aantal door de overheid te plaatsen 'small cells' in straatmeubilair in de openbare ruimte is een belangrijk gevolg van deze wet. Gemeenten worden verplicht hieraan mee te werken.
Deze maatregelen hebben gevolg voor alle burgers en alle planten en dieren en in de natuur. De voorgenomen planning gebeurt zonder rekening te houden met natuur, gezondheid recht en privacy en veiligheid van de burger. Burgers worden niet betrokken, er is geen sprake van voorafgaande objectieve belangenafweging en onderzoek naar mogelijke schadelijke gevolgen van uitrol van een grootschalig 5G netwerk. Zo is bekend dat elektromagnetische straling verstorende effecten heeft op levensprocessen van mens en dier. Gevoelige individuen. kleine kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar.
Ondanks herhaalde oproepen van honderden internationale wetenschappers, artsen, milieuorganisaties die over kleinschalige wetenschappelijke onderzoeksresultaten beschikken en pleiten voor een moratorium, gaan de plannen gewoon door. Deze handelswijze is in strijd met de Nederlandse grondwet artikel 11 t. w. recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Dit getuigt van onbehoorlijk bestuur. Zonder voorafgaand lange termijn onderzoek naar de gevolgen kan en mag dit 5G netwerk niet worden geïmplementeerd.
Ik pleit daarom voor een moratorium op de uitrol van 5G in afwachting van wetenschappelijke onderzoeksresultaten omtrent milieu en gezondheid.