Wetsvoorstel implementatie Telecomcode

Reactie

Naam mr. drs. E.S. Smulders
Plaats Sint-Oedenrode
Datum 6 september 2019

Vraag1

Artikel 113, derde lid van de Telecomcode verplicht lidstaten erop toe te zien dat eindgebruikers bij de beëindiging van hun contact de mogelijkheid hebben om de digitale televisie-apparatuur (set-top box) via een kosteloze en gemakkelijke procedure terug te geven, tenzij de aanbieder aantoont dat de digitale televisie-apparatuur volledig interoperabel is met de digitale televisiediensten van andere aanbieders, onder wie ook de aanbieder naar wie de eindgebruiker is overgestapt.

Vraag aan aanbieders:
De vraag is hoe dit in de praktijk is geregeld. Wordt dergelijke apparatuur (set-top box) door de eindgebruiker gekocht of gehuurd? Hoe is vervolgens de teruggave van deze apparatuur geregeld en zijn hieraan kosten verbonden?
Geachte Minister Wiebes,

Wij streven als Nederland/ EU naar digitale vernieuwing en verbetering. Vernieuwing en verbetering bestaat echter náást alles wat wij hoog achten. Daar hoort bij dat we moeten onderkennen waar problemen zich kunnen voordoen. Wij hebben te onderkennen dat de uitrol van 5G - ook al zijn wij verplicht hieraan onze medewerking te verlenen – de nodige planologische en juridische uitdagingen kent. Er zijn diverse gezondheidsvragen gerezen over 5G straling. De eerste gemeenten zijn al aansprakelijk gesteld voor eventuele gevolgen.

Feit is dat is dat o.a. gemeenten worden verplicht hun medewerking te verlenen aan de uitrol van 5G. Feit is ook dat gemeenten eerste aanspreekpunt zijn voor burgers en er maatschappelijk verzet is tegen 5G. Dit uit zich in onrust, Wob-verzoeken, aansprakelijkstellingen, aanschrijven van college- en raadsleden, oprichting van belangengroepen, raadsvragen, etc. Een ander voorbeeld is de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar heeft de gemeenteraad onlangs besloten voorlopig geen zendapparatuur (4G, 5G, Wifi) en camera’s/ sensoren e.d. op de nieuwe straatlantaarns mogelijk te maken.

Gemeenten krijgen ogenschijnlijk twee boodschappen. Zorg dat je de uitrol van 5G mogelijk maakt (directe opdracht) én creëer maatschappelijk draagvlak t.a.v. antennelocaties en (gezondheids)risico’s (in)directe opdracht).

Persoonlijk zijn voor mij na veel voorwerk de gezondheidsrisico’s niet afdoende inzichtelijk om (zonder nader wetenschappelijk onderzoek) de vragen van burgers te kunnen beantwoorden t.a.v. mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G straling en maatschappelijk draagvlak te creëren voor de uitrol van 5G op het vlak van gezondheidsrisico’s.

Talloze wetenschappers en deskundigen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s met betrekking tot 5G. Daarnaast zijn er internationaal ook nog verschillende onderzoeken gaande zijn met betrekking tot de effecten van antennestraling. Het lijkt vanuit dat perspectief voorbarig om 5G nietsontziend uit te rollen en de weigeringsgrond met betrekking tot volksgezondheid los te laten.

Maak pas op de plaats nu we weten (en dat weten we echt al) dat 5G het welzijn van burgers schaadt. De prijs - voor deze vernieuwing en verbetering - is te hoog.

Met vriendelijke groet,
E. Smulders