Subsidieregeling patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Reactie

Naam Plusminus- leven met bipolariteit (HCJ Mathijssen)
Plaats Amersfoort
Datum 2 april 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de concepttekst van de nieuwe subsidieregeling voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties (2024-2028)? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nodigt belanghebbenden uit om te reageren. Met deze input kan de conceptregeling verder worden verbeterd. De internetconsultatie staat gedurende 4 weken open. U kunt tot en met 4 april hier uw reactie geven op de volledige concepttekst.
Wij zijn teleurgesteld over de hoogte (max 75.000) van het subsidiebedrag. Het subsidiebedrag heeft jarenlang geen indexering gekregen en wanneer we dat wel hadden toegepast dan hadden we nu op ongeveer 75.000 gestaan. Een oplossing zou kunnen zijn om het bedrag dat overblijft van de 19 miljoen te gebruiken om de subsidie te verhogen. Tevens zouden wij ervoor willen pleiten de projectsubsidie te schrappen en dit te gebruiken om het bedrag van de instellingssubsidie te verhogen.

Wij juichen het toe dat federatieve samenwerkingsverbanden in aanmerking komen voor een extra subsidie. Wat wij echter een minpunt vinden is dat er minimaal 5 organisaties meedoen die al een subsidie krijgen. Dit maakt het minder stimulerend om ook samenwerking aan te gaan met regionale organisaties die met name in het sociaal domein actief zijn.

Wij zouden bij de subsidievoorwaarden voor de pg subsidie willen voorstellen om lid c aan te passen. ER zijn relatief kleine organisaties die toch heel belangrijk zijn. Wij zouden als ondergrens 50 leden willen voorstellen en een bijdrage per jaar van 15,-