Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking

Reactie

Naam Gemeente Someren (ing. C.H.G. Dijcks)
Plaats Someren
Datum 29 november 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking? Dan kunt uw hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Gemeenten zien collectieve duurzame opwek van elektriciteit als een noodzakelijke voorziening voor inwoners die niet beschikken over een eigen dak (appartement) of beschikken over een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen (vanwege de dakvorm, veel dakkapellen of bomen die de zon wegnemen).
Bomen dicht bij woningen zijn belangrijk in het kader van het bestrijden van hittestress en het omzetten van C02 naar zuurstof.
Het is belangrijk om de duurzame elektriciteitsvraag van de gebouwde omgeving, waaronder woningen zo lokaal mogelijk in te vullen. In dit kader staan zonnepanelen op plaats 1, collectieve duurzame opwek op plaat 2 en grootschalige opwek met zon wind en water zo dicht mogelijk bij de dorpen en steden op plaats 3.
We zien in de regionale energie strategieën grote biedingen voor grootschalige opwek met zon en wind. Buiten het beperkte deel dat hierin zit aan projecten in
de pijplijn en zon op dat ontbreekt het op grote schaal aan aansluitcapaciteit op hoofdstations. Het Rijk en TENNET hadden daar al op in moeten spelen op basis van de landelijke opgave van 35 TWh. Nu dit niet is gebeurd is. zijn er veel gebieden waar de eerste 4 tot 7 jaar niets mogelijk is. Het maar zeer de vraag
of die 35 TWh voor 2030 daadwerkelijk operationeel is.
Voor 2030 moeten wel de eerste wijken in elke gemeente van het aardgas af. Die opgave brengt veel extra elektriciteitsvraag met zich mee. Inwoners en bedrijven in zo'n wijk moeten wel een perspectief hebben hoe die duurzame elektriciteitsvoorziening wordt gerealiseerd als dat niet in de vorm van zonnepanelen op de eigen woning kan en grootschalige opwek met wind en zon voor 2030 niet mogelijk is.
Al met al is coöperatieve duurzame opwek een belangrijke schakel in de gehele Energietransitie.
De subsidie per kWh moet een verantwoorde exploitatie van de collectieve duurzame opwekinstallaties, of dat nu met zon, wind of water is, voor 15 jaar garanderen. Dit is iets waar de deelnemers recht op hebben.

Clemens Dijcks, energiecoördinator bij de Gemeente Someren