verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam M. Herpers
Plaats Spaarndam
Datum 25 augustus 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben het eens met het verbod op de zogeheten stroomstootband. Mits we het hier hebben over de goedkope, onbetrouwbare exemplaren uit China. De exemplaren die misschien 8 standen kennen, niet consistent zijn en hooguit een paar tientjes kosten. Van mij mag daar morgen al een verbod op komen.

Ik vind het echter wel heel gemakzuchtig om op basis daarvan een algeheel verbod op álle banden in te stellen. Ik ken namelijk in ieder geval al drie merken e-collars (en dat zijn geen stroomstootbanden – stroomstootbanden werden in de jaren 70 van de vorige eeuw gebruikt; inmiddels is de techniek wel wat verder dan dat) die wél verantwoord kunnen worden ingezet: Dogtra, E-collar Technologies en Chameleon. Deze banden maken gebruik van de TENS-techniek die ook wel in ziekenhuizen wordt gebruikt en zijn zeer nauwkeurig in te stellen. Bij juist gebruik zijn ze een van de diervriendelijkste en duidelijkste middelen om een hond te trainen.

Hier ligt ook meteen het pijnpunt: bij juist gebruik. Wil je dat een dergelijk hulpmiddel verantwoord wordt ingezet, dan MOET daar een training aan gekoppeld worden. Dat is waar ik voor pleit. Geen algeheel verbod, maar regulatie. Stel een protocol op, laat enkele door de wol geverfde, ervaren e-collar trainers de opleiding verzorgen, reguleer de handel. Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat een hondeneigenaar op puppycursus gaat. Mocht het om wat voor reden dan ook gewenst zijn om de e-collar in te zetten als trainingsmiddel, waarom zou daar dan niet ook een cursus aan gekoppeld kunnen worden?

Het is niet het hulpmiddel dat de hond traint, het is de eigenaar. Begeleid die eigenaar! Heel veel honden zijn namelijk gebaat bij een e-collar training. Honden die niet geholpen zijn door de tegenwoordig zo populaire puur positief opvoeden-beweging. Honden die balans nodig hebben. Duidelijkheid. Honden die zonder een gebalanceerde aanpak, dus een combinatie van belonen en corrigeren, ten dode zijn opgeschreven. Geef ze de kans om gewoon hond te zijn. Geef hun eigenaren de kans om daarvoor te zorgen. Verbieden is niet de oplossing; reguleren wel.