verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oeffelt
Datum 6 september 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als gecertificeerd gedragstherapeut sta ik achter een algeheel verbod op e-collars. Wetenschappelijk is bewezen dat de effecten van het gebruik van e-collars nadelige invloeden hebben op dehond. Het is ethisch niet verantwoord, waar is het welzijn van de hond.

Het is symptoom bestrijding. Bijvoorbeeld wanneer de hond veel blaft, wordt een stroomband omgedaan. Hond blaft niet meer maar er wordt helemaal niets gedaan aan de reden waarom de hond blaft. De onderliggende emotie blijft nog steeds en erger de hond kan zich niet meer uiten want hij wordt daarvoor gestraft. Sterker vaak zie je ander probleemgedrag ervoor in de plaats komen omdat ze zich toch moeten kunnen uiten met hun emotie. Ik ben van mening dat altijd gewerkt moet worden aan de onderliggende oorzaak van ongewenst gedrag en dat dit ongewenste gedrag niet teniet moet worden gedaan met een strafmiddel als een stroomband.

Daarnaast kun je trainen op basis van positieve bekrachtiging, het is bewezen dat dit erg goed werkt. Ik heb zelf ook negatieve ervaringen als gedragstherapeut bij mensen die een stroomband gebruikten bij hun hond. Wanneer ik bij de hond kwam toonde deze ontwijkend gedrag, was angstig, vertoonde geredigreerde agressie. Door te werken op een positieve manier, welzijn, mentale stimulatie, e-collar onmiddellijk verwijderen en training middels positieve bekrachtiging kregen we weer een mentaal gezonde hond te zien die geen agressie meer vertoonde. Wanneer je als trainer denkt dit soort hulpmiddelen te moeten gebruiken om de hond te trainen dan moet je terug in de schoolbanken. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat e-collars niet werken/negatieve effecten hebben. Een aantal recente artikelen zijn:

China, L., Mills, D.S. and Cooper, J.J., 2020. Efficacy of Dog Training
With and Without Remote Electronic Collars vs. a Focus on Positive
Reinforcement. _Frontiers in Veterinary Science_, _7_, p.508.

Makowska, I.J., 2018. Review of dog training methods: welfare, learning
ability, and current standards.

Cooper, J.J., Cracknell, N., Hardiman, J., Wright, H. and Mills, D.,
2014. The welfare consequences and efficacy of training pet dogs with
remote electronic training collars in comparison to reward based
training. _PloS one_, _9_(9), p.e102722.