Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Middelburg
Datum 24 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Scholen mogelijkheid geven ruimer om te gaan met bevoegdheden. Probleem zit vaak in het tekort of overschot binnen een bepaald vak. Dat geldt dan echt regionaal. Momenteel is wiskunde in mijn gebied een overschot en bijvoorbeeld aardrijkskunde een tekort.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Kunnen ja, willen pertinent niet. Het is al jaren beleid dat vakken waarin geen duidelijk tekort is, standaard niet verlengd worden. Ook wordt de regel mbt vervanging van zieke collega’s misbruikt. Mijn collega heeft al vijf jaar tijdelijke contracten aangezien hij steeds wordt gekoppeld aan langdurig zieke collega’s. Deze collega’s zijn werkzaam op andere locaties en binnen andere vakken. Zolang scholen (ik hoor het heel vaak terug) het doel hebben om flexibele schil zo groot mogelijk te houden, blijven ze zoeken. Als er betere regelingen zouden komen voor boventalligheid, dan denk ik pas dat het kantelt. Mijn eigen contract is nu voor de derde school na twee jaar opgezegd, aangezien er voor mijn vak (geschiedenis) nog steeds een overschot is en de scholen steeds wel weer vervangers vinden. Dus ik blijf voorlopig steeds weer in onzekerheid.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Wat ik al stelde; haal de ‘angst’ van overtollig personeel weg. Financieel is de druk zo hoog, scholen zijn als de door dat ze mensen moeten betalen terwijl er een terugloop van leerlingen is. Ik heb ook wel eens gedacht aan contracten met een langere looptijd zoals een contract voor 5 jaar ipv onbepaalde tijd.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Ja maar zolang scholen als ambitie hebben om de flexibele schil zo groot mogelijk te houden, blijven ze zoeken naar mogelijkheden om zo min mogelijk vaste contracten te geven.