Strafbaarstelling voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van seksueel kindermisbruik

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Arnhem
Datum 5 augustus 2020

Vraag1

Wat vindt u goed in dit wetsvoorstel en waarom?
Ik vind het goed dat er maatregelingen worden getroffen tegen concrete plannen om misbruik te plegen.

Vraag2

Wat minder goed? En waarom vindt u dat?
In de memorie van toelichting zijn termen gehanteerd als "pedohandboek", "pedohandleiding" en "pedomateriaal". De term "pedo" is hier gebruikt als synoniem voor seksueel kindermisbruik, dan wel voor de plegers daarvan. Dit is feitelijk onjuist, leidt af van de complexe realiteit van kindermisbruik en werkt stigmatiserend. "Pedo" is geen synoniem voor kindermisbruik(er) om twee redenen:

1. Gemiddeld 80% van de plegers van kindermisbruik heeft geen pedofiele voorkeur. [zie bron: https://www.nationaalrapporteur.nl/publicaties/op-goede-grond/ ] Dit taalkundig pinnen op "pedo" negeert en verhult de realiteit rond kindermisbruik. Zonder feiten is het complexe probleem van seksueel kindermisbruik niet op te lossen.

2. Veel pedofielen plegen geen kindermisbruik. Pedofilie is net als hetero- of homoseksualiteit in eerste instantie een voorkeur. Een gevoel dus. Een gevoel is geen daad, laat staan een misdaad. Een handleiding voor mannen om andere mannen te misbruiken zou politiek ook geen "instructief homomateriaal" worden genoemd. Op deze stigmatiserende manier communiceren verhoogd de drempel voor jongeren om over hun voorkeur te gaan praten, bijvoorbeeld bij hun ouders, vrienden of huisarts.

Vraag3

Wat zou u de minister van JenV willen meegeven over dit wetsvoorstel?
Als student Pedagogiek heb ik veel academisch materiaal (literatuur, onderzoeksrapporten) in bezit om mijn literatuuronderzoek te kunnen doen naar pedofiele jongeren. Ik vraag mij af of ik mij zorgen moet maken, aangezien in sommige literatuur seksuele handelingen tussen volwassenen en kinderen beschreven worden. Ook ben ik benieuwd of het oeuvre van bijvoorbeeld Ted van Lieshout valt onder 'pedomateriaal'. Het stempeltje 'pedomateriaal' is erg breed interpreteerbaar en kan reiken tot materiaal wat weinig te maken heeft met kindermisbruik of juist verduidelijking geeft over kindermisbruik. Ik denk dat het handiger is om stigmatiserende termen zoals 'pedo' te vermijden.